Afbeelding

Brief aan de Cultuurburgemeester

Columns

Toch mooi dat we in onze gemeente zo’n bestuurlijk experiment kennen als de CultuurCaravaan. Nog mooier: dat experiment wordt concreet levend gemaakt met een heuse Cultuurburgemeester! En, zo lazen we: Jan Verhoek is tot onze nieuwe Cultuurburgemeester gekozen. Jan Verhoek, zichtbaar kleurrijk en veelzijdig; voeg die ingrediënten samen en je begrijpt waarom Jan. De start was hoopvol: Jan nodigde iedereen uit om ideeën aan hem kenbaar te maken. Daarom, per brief, mijn voorstel aan Jan (een kopie is verstuurd naar de Historische Vereniging Hellendoorn-Nijverdal). 

Beste Jan, allereerst gefeliciteerd met je benoeming in dit eervolle ambt. Over eervol gesproken Jan, aan wie hebben wij – denk jij - de oorspronkelijke culturele bloei van onze gemeente Hellendoorn te danken? Oudere inwoners zullen direct vermoeden wie ik bedoel; maar jou Jan, wil ik wel helpen met deze profielschets: Blauwe overall (met katoenpluisjes), -daaroverheen een bruinbeige colbertje, en - typerend - op het hoofd een blauwzwarte alpinomuts. In mijn jeugd – en ver daarvoor - konden we hem zo gekleed dagelijks zien fietsen naar zijn werk. Fietsend, met onder de snelbinders het blikken broodtrommeltje voor de zuur verdiende en karig belegde boterham. Ik heb het niet, -dat begrijp je wel Jan-, over koning Willem III (die heeft al sinds 1862 een Borstbeeld), maar over die eerste generaties textielarbeiders die werkten bij de KSW/Nijverdal-TenCate. Inderdaad Jan, het zijn die textielarbeiders die toentertijd het fundament hebben gelegd voor groei en welvaart van onze gemeente. Met hun gering besteedbaar loon kon de middenstand gaan floreren, bouwbedrijfjes bouwen en een breed gevarieerd verenigingsleven zich ontwikkelen, oftewel: onze eerste plaatselijke cultuur zich vormen. 

Dus Jan, wat mij betreft is het hoog tijd dat wij, -gemeente Hellendoorn, die eerste generaties textielarbeiders gaan eren met een monument; een monument bijvoorbeeld in de vorm van een gestileerd weefgetouw met wever. Terecht wordt dichteres Johanna van Buren geëerd met een monument in de dorpskern Hellendoorn. Op datzelfde niveau van doordacht historisch eerbetoon Jan, hoort centraal in Nijverdal een stijlvol monument voor al die nette, hard werkende textielarbeiders uit onze geschiedenis. Locatie? Principieel zou dat dus het Dunantplein moeten zijn, (historisch beter verantwoord, wordt dat dan gelijk ook maar het Weversplein), -maar het tunneldak is ook een respectabele plek om onze culturele voorvaderen te gedenken. Beste Jan: in je eigen woorden: ‘Haak Aan’ op dit voorstel. Een voorstel dat op brede steun kan rekenen bij onze inwoners; inwoners waarvan velen – net als ik – familiair verbonden zijn met die textielarbeiders van toen. Maar Naatje dan, zeg je? Totaal andere categorie van eerbetoon Jan, mooi laten staan daar bij de Regge. Nee, we willen een representatief monument voor die plichtsgetrouwe grondlegger van onze lokale cultuur: De Textielarbeider. Alvast bedankt Jan, namens velen!