Afbeelding
Fotograaf: Fotografie Mike Rikken

Grote publieke belangstelling bij herdenking met kranslegging

Algemeen

NIJVERDAL/HELLENDOORN – Het was zaterdag om 20.00 uur twee minuten stil in Hellendoorn. Tijdens de druk bezochte herdenkingsceremonie bij het Monument voor Gevallenen 1940-1945 hield burgemeester Eijbersen zijn herdenkingstoespraak. Na de stilte sprak André Gorter, veteraan en inwoner van onze gemeente, indrukwekkende woorden rondom de letter V.

Na de herdenkingsdiensten in de kerken in Hellendoorn en Nijverdal vormden zich twee grote stille stoeten op weg naar de dodenherdenking bij het monument aan de De Joncheerelaan/Ninaberlaan. Voorafgegaan door trommelslagers met omfloerste trom arriveerden de beide stille tochten bij het monument waar intussen al een grote groep belangstellenden zich verzameld had.

Littekens

Burgemeester Jorrit Eijbersen benadrukte het belang van herdenken wat er 80 jaar geleden is gebeurt. “Ik kan me er hooguit een voorstelling van maken hoe zoiets kan zijn, leven in oorlogstijd, te moeten onderduiken. Met iets dat zo lang is geleden connectie maken. Toch is het belangrijk erbij stil te staan, meer dan ooit”, benadrukte hij. “Schending van mensenrechten, inperken van de vrijheid. Thema’s die nu ook actueel zijn. Wie het verleden kent, kent het heden beter en kan de toekomst bewust vormgeven.”

Volgens de burgervader zijn de littekens van toen vandaag de dag nog steeds zichtbaar. “De oorlog werkt generaties door. In elke familie zitten verhalen die het waard zijn om te delen, om door te geven aan jonge generaties.” Zo vertelde Eijbersen het verhaal over zijn grootouders, die als inwoners van Oosterbeek doodsangsten hebben uitgestaan tijdens de slag om Arnhem. Zijn vader die na de oorlog erg in goed/fout en zwart/wit dacht.

Leden van muziekvereniging Advendo speelden een hymne, waarna de taptoe geblazen werd en bij twee minuten indrukwekkende stilte een ieder zijn of haar eigen gedachten over oorlog, vrede en herdenken kon invullen. Dit onderdeel van de herdenking werd afgesloten met het spelen van twee coupletten van het Wilhelmus.

V-teken

Indrukwekkend was ook de toespraak van veteraan André Gorter, die als amateur militair onderzoeker nabestaanden helpt aan de nog steeds broodnodige informatie. Hij refereerde in zijn speech aan het V-teken, dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog razendsnel verspreidde als teken voor victorie. “Vooral vandaag zet ik de V in voor het verder vertellen van verzetsdaden. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.” Daarbij sprak hij vele namen van oud-inwoners van de gemeente Hellendoorn uit die zijn omgekomen bij het bombardement op 22 maart 1944, ter verdediging van ons land, als verzetsheld als gevolg van deportatie en de dienstplichtige militairen in Nederlands Indië. “De lijst is eindeloos. Het gaat je verstand te boven. Ik blijf mijn verhaal vertellen, opdat niet wordt vergeten.”

Geholpen door de scouts van de Reggegroep, die met een grote delegatie vertegenwoordigd was, werden door verschillende vertegenwoordigers uit de plaatselijke gemeenschap een aanzienlijk aantal kransen en bloemstukken aan de voet van het monument geplaatst.

Haarle en Daarlerveen

In de kernen Haarle en Daarlerveen werden eveneens herdenkingen voor de slachtoffers van oorlog en geweld gehouden. Kinderen van De Veenbrug legden een bloemstuk en droegen na de kranslegging een gedicht voor bij het monument bij de gereformeerde kerk.

Bevrijdingsvuur

Leden van scouting de Reggegroep hebben zaterdagnacht voor de 38e keer het bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald. In estafettevorm hebben de lopers de 90 kilometer naar Nijverdal afgelegd. De jongste loopster, Birgit Rensen, mocht het bevrijdingsvuur ontsteken op het Henri Dunantplein. Muziekvereniging KSW zorgde op het plein voor een muzikale omlijsting en bracht uiteraard Het Wilhelmus, samen met zangeres Naomi van der Sar.

Door Bianca Hellemons

Afbeelding
Afbeelding