Afbeelding

Jubilerend IVN trakteert op groot Natuurfeest bij Buitencentrum!

Natuur en milieu

NIJVERDAL / HELLENDOORN – Het IVN Hellendoorn-Nijverdal is al een halve eeuw actief en dat is de reden voor een spannend Natuurfeest op maandag 1 april ( tweede paasdag) van 11.00 tot 16.00 uur bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat 281. Ook Staatsbosbeheer, het CNME en de Sterrenwacht doen mee.

Heel veel te doen

Het IVN Hellendoorn-Nijverdal is een vereniging van aanpakkers. Al vanaf de oprichting in 1974 is dat zo geweest. Heel veel werkgroepen zijn op hun eigen terrein (wel allemaal met een relatie tot de natuur) bezig. Daarom wordt het Natuurfeest naast kijken en genieten vooral ook bezig zijn en Doen! Doe-activiteiten. De jubileumcommissie is druk bezig om alle activiteiten te coördineren. Alle negen werkgroepen presenteren zich op de kraampjes buiten. Er komen totaal 19 kramen! Binnen worden korte lezingen en workshops gegeven. “Het is vooral de bedoeling om de plaatselijke bevolking enthousiast te maken voor wat de natuur biedt in onze mooie gemeente. We hebben nu 242 leden, maar dat is eigenlijk weinig voor een gemeente als Hellendoorn die zo rijk aan natuur is”, merkt Anny Alferink van de jubileumcommissie op.

Begin

In 1974 werd de Plaatselijke afdeling opgericht naar aanleiding van de actie ‘Schoon Schip’, het scheiden van afval. Albert Stevens en Johan Alferink waren daarbij en zij merken op dat het nu nog steeds een aandachtspunt is. “Er werden toen twee werkgroepen opgericht het IVN en de Milieuraad.” In de loop van de halve eeuw is er heel veel gepasseerd: tochten over de heide voor senioren, kerstwandelingen, cursussen en exposities, excursies en fietstochten. Als de leden van de jubileumcommissie herinneringen ophalen komt er van alles naar boven.

Greep uit programma

“Het programma is puur gericht op het IVN”, zegt Albert Stevens van de Vogelwerkgroep. “Geen alternatief randgebeuren zoals muziek of andere activiteiten.” Johan Alferink van de Plantenwerkgroep zegt te komen met mappen vol wilde planten. Maar zijn ook spelletjes te doen en kindern kunnen kleuren en broodjes bakken. De tuincoaches vertellen over tegels lichten en hoe de tuin meer natuurlijk en insectvriendelijk in te richten. Er is een workshop zelf champignons kweken en fotograferen. Er kunnen braakballen uitgepluist worden. Info over medicinale, eeetbare en wilde planten. De werkgroep amfibieën en reptielen is aanwezig. Zij vertellen over de meer dan 25.000 padden die al overgezet zijn op de Ligtenbergerweg bij de Zunasche Heide. De fotowerkgroep geeft advies over het maken van natuurfoto’s. Kinderen kunnen fossielen grabbelen bij de werkgroep geologie. Natuurlijk zijn de Junior Rangers samen met de Jeugdnatuurclub aanwezig. Dit is slechts een greep uit het programma. Er is veel meer... De jubileumcommissie hoopt op een mooie dag en veel bezoekers, die ze enthousiast kunnen maken voor het IVN.

Nieuwste werkgroep

Ook de nieuwste werkgroep O en R presenteert zich. O en R staat voor opsporen en redden. De leden van deze werkgroep gaan met een drone op pad om bijvoorbeeld de nesten van weidevogels op te sporen. In overleg met de grondeigenaar worden dan maatregelen getroffen en tevens wordt een inventarisatie gemaakt. Deze werkgroep kan, net als alle anderen, nog vrijwilligers gebruiken. Meer informatie over alle activiteiten van het IVN Hellendoorn-Nijverdal en tijden en programma van 1 april staat op de mooie site van de vereniging.

Links Flora Koersen en rechts Corry Fosberry.