Afbeelding
Fotograaf: Ton Kappert.

IVN-ers helpen padden veilig Ligtenbergerweg oversteken

Natuur en milieu

NIJVERDAL – “Het zachte weer van de laatste tijd heeft de padden erg vroeg uit hun winterslaap gehaald”, zegt André Marissen. Hij is bij het IVN Hellendoorn-Nijverdal coördinator reptielen en amfibieën. Op de website padden.nu voor paddenwerkgroepen houdt hij bij wanneer de landelijke paddentrek begint. “Dan ga ik extra goed opletten.”

De padden, maar ook bruine kikkers en salamanders trekken vanuit de bosrand en het aansluitende heidegebied waar ze in de modder hun winterslaap hielden naar het plas-dras gebied van de Zunasche heide.Daar zetten de grote vrouwtjes hun eieren af in plassen en slootjes, waar ze door de mannetjes bevrucht worden. De kleinere mannetjes ‘liften’ vaak mee op de rug van een vrouwtje. Daarbij moeten ze de Ligtenbergerweg oversteken en zonder hulp kan dat een ware slachting door langsrijdende auto’s betekenen! Gelukkig heeft André na een oproep op Facebook genoeg helpers er bij gekregen. “Het begon in het weekeind van begin februari met vier padden, maar de volgende dag waren het er 62, de dag erna 70 en daarna al 80! En we vonden ook al best veel dode padden.” De vrijwilligers gingen ‘s ochtends vroeg en in de schemering gewapend met emmers langs de weg padden, maar ook kikkers en kleine watersalamanders ‘rapen’ om die over te zetten. Altijd wel met handschoenen aan.

Schermen

Om de dieren te beschermen is Staatsbosbeheer begonnen met het plaatsen van schermen langs de weg. Op vaste afstanden, van circa 25 meter, wordt een emmer ingegraven. Daar rollen de padden dan in als ze langs het scherm lopen als ze op zoek gaan naar het water aan de overkant van de weg. De vrijwilligers zetten dan ‘s morgens de emmers met padden over. Als het echt warm weer is, gaan ze ook ‘s avonds hun ronde doen. “Ook verleden jaar zijn er schermen geplaatst. Maar nu komen ze aan beide kanten van de weg, zodat ook de dieren die weer terug willen gaan nadat ze hun eitjes hebben afgezet weer veilig aan de overkant komen”, laat André weten. De padden trekken alleen als het zacht weer is, bij harde wind of vorst blijven ze in hun warme holletjes, “Als het weer gunstig is, kunnen we soms wel zes- of achthonderd padden per keer overzetten. Soms nog meer.” Wie belangstelling heeft voor hoe het met de paddentrek gaat, kan de exacte aantallen zien op de vernieuwde site van het IVN Hellendoorn-Nijverdal. Ton Kappert houdt daar de aantallen bij.