De Nijverdalse Natasja de Gooijer mag Nederland vertegenwoordigen op het WK Cheerleading in Orlando, Florida.
De Nijverdalse Natasja de Gooijer mag Nederland vertegenwoordigen op het WK Cheerleading in Orlando, Florida.

Nijverdalse Natasja naar WK Cheerleading in Orlando

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL – Gewapend met haar poms verdedigt Natasja de Gooijer van 24 tot en met 26 april de Nederlandse eer op het WK Cheerleading in Orlando, Florida. En daar komt het nodige stunt-, turn-, gooi- en vangwerk bij kijken.

Met gemak maakt de 28-jarige blondine een salto of een spagaat. Niet vreemd, want haar basis ligt bij de acro. Cheerleader is ze inmiddels ook al 10 jaar, bij Ultimate Stunt Cheersquad. “Mijn nicht was daar lid. Zowel zij als mijn coach bij de acro vroegen of het cheerleading niet wat voor mij was. En het is echt heel leuk!”

Try out en trainen

Met deze cheerleadersgroep is Natasja al twee keer naar Orlando gevlogen, in 2015 en 2016. Dit keer gaat ze er met 44 andere geselecteerde atleten naar toe om Nederland te vertegenwoordigen. “Mijn coach Ike Roelofs moedigde me aan om me aan te melden. We hebben nu een echt Nederlands team. We hebben er allemaal try outs voor moeten doen in september om er deel van uit te mogen maken.”

Tien weken lang trainden de dames het hele weekend om zich klaar te stomen voor een WK waardige routine. De atleten worden getraind door coaches uit België, Duitsland en Amerika. Ze worden klaargestoomd voor de prestigieuze wedstrijd waar jaarlijks de wereldtop van de cheersport bij elkaar komt voor een strijd der titanen op een internationaal podium. Daarnaast traint Natasja ook nog eens elke maandag- en woensdagavond in Rijssen. “Ja, ik heb er veel voor moeten laten. Vooral vrije tijd. Niet meer uitgaan, vrienden en familie weinig zien. Die keuze maak je.”

Onderop

Het National cheerleading team Netherlands doet mee aan de discipline All Girl Elite. “Wij maken geen menselijke piramides van drie hoog zoals je in de films ziet. Dat zie je vooral bij Amerikaanse teams. Daar hebben ze high schools en trainen ze zo’n beetje de hele dag rondom de lessen. Daar is het ook veel meer van het drillen, al op jonge leeftijd. Wij hebben maximaal twee lagen met een fly bovenop.” Natasja staat daarbij stabiel onderop. “Ik ga niet bovenop, dat is niks voor mij! Bij acro was ik ook de onderpartner.”

Blessure

De eenentwintig dames dat de National cheerleading team vormt, krijgt in Orlando drie minuten de tijd om de jury te imponeren. “We hebben eerst een halve minuut onze cheer. Die schreeuw je van tevoren en daarbij gebruiken we ook een megafoon en pompoms. Daarna laten we onze routine zien. Ik weet niet hoe het met mijn schouder zal gaan, want ik heb een blessure. Vooral goed tapen is dan belangrijk.”

De dames vertrekken vrijdag naar Orlando, Florida. “We gaan eerst een paar dagen genieten, waarschijnlijk in een of twee van de vele parken. Ondertussen blijven we natuurlijk trainen voor het WK. Dat doen we meestal buiten op het gras, en we hebben ook een turnhal gehuurd. Hoe onze kansen zijn? Ik heb niet echt een idee, want ik weet ook nog niet tegen hoeveel teams we moeten en uit welke landen ze komen. Het gaat mij vooral om de ervaring.”

Door Bianca Hellemons