Ceyla Aaltink (links) maakt samen met haar moeder Linda Scharphof een proefrit op de duofiets.
Ceyla Aaltink (links) maakt samen met haar moeder Linda Scharphof een proefrit op de duofiets.

Wie helpt Ceyla aan stukje vrijheid met donatie voor duofiets?

Algemeen

NIJVERDAL – De 18-jarige Ceyla Aaltink is altijd vrolijk en positief, ondanks haar verlamming en visuele beperking. Deze liep ze vorig jaar op door een hersenbloeding. Ze mag en kan daardoor niet meer alleen fietsen wat ze wel altijd heeft gedaan. Haar moeder Linda Scharphof is een inzamelingsactie gestart, om zo een duofiets aan te kunnen schaffen. “Fietsen is het liefste wat ze doet. En we gunnen haar dit stukje vrijheid, onder begeleiding.”

“Ze heeft volop genoten van het eerste ritje op de duofiets”, geeft Linda aan. “Het was de allereerste keer dat ze weer op een fiets zat. En ik heb het grootste deel van die 25 kilometer met tranen in mijn ogen naast haar gezeten. Tranen van geluk.”

Misselijk en hoofdpijn

Ceyla heeft namelijk vorig jaar een hersenbloeding heeft gehad door een arterio-veneuze malformatie (AVM), een misvorming in het bloedvatstelsel. De toen 17-jarige scholiere van het Omnis college in Almelo was bij haar vader. Ze had om 6.15 uur haar wekker gezet, om op tijd op school te komen. Eerst met de trein naar Almelo, daarna met de fiets naar het voortgezet speciaal onderwijs. “De avond ervoor klaagde ze al over hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn. Misschien spanning voor de examens die eraan zaten te komen”, werd toen gedacht. Echter pakte het die ochtend totaal anders uit.

Nadat ze had overgegeven was ze al snel niet meer aanspreekbaar. De ambulance werd gebeld en ze werd met spoed meegenomen naar het ziekenhuis in Almelo. Hier werd door een CT-scan al snel duidelijk dat Ceyla een hersenbloeding had. Nadat ze in slaap is gebracht werd ze per ambulance met hoge spoed naar het ziekenhuis in Enschede gebracht. Daar werd een tweede CT-scan gemaakt en is de afwijking van vaten in haar hoofd geconstateerd. “Haar situatie was zeer kritiek. De specialisten wisten niet welke kant dit op zou gaan. Ze werd meteen geopereerd, er werden aan beide kanten van haar hoofd drains geplaatst om de druk in haar hoofd te verminderen.”

Revalideren

Aan het eind van die middag was Ceyla stabiel genoeg en werd ze naar het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht gebracht. Ze werd opgenomen op de kinder ic, waar ze ‘s avonds laat wakker werd. Ze bleek op dat moment linkszijdig verlamd. Na verschillende operaties bleek de Nijverdalse tiener een hersenvliesontsteking te hebben. Ze liet zich echter niet uit het veld slaan en knokte hard. Ze begon met revalideren en kon in een rolstoel naar buiten. Na zes weken in het WKZ werd het revalideren voortgezet bij het Roessingh in Enschede. Linda: “Ceyla heeft zich daar super dapper doorheen geslagen. Ze was en is altijd positief, heef altijd een lach op haar gezicht.”

Na drie maanden intern bij het Roessingh mocht Ceyla weer naar huis. Inmiddels heeft Ceyla de draad van het leven zo goed mogelijk weer opgepakt. Ze gaat weer naar school en heeft zich ingeschreven voor een vervolgopleiding op het Deltion College in Zwolle. Daarnaast is ze drie keer in de week te vinden bij de fysio. “Met een niet aangeboren hersenletsel is het heel belangrijk om te blijven bewegen”, weet moeder Linda inmiddels. “Ceyla ging altijd zelfstandig naar school, met de trein en haar vouwfiets. Ze ging op de fiets naar de Sallandse Berg en Lemelerberg om te wandelen, wat een vrijheid had ze toen. Ze stond al op de wachtlijst voor haar eerste rijles.” Dat alles kan niet meer. Niet alleen.

Ceyla is door de hersenbloeding visueel beperkt door hemianopsi. Ze heeft aan beide ogen nog maar 40 procent zicht. Ook heeft ze regelmatig links uitval waardoor zelfstandig op pad gaan niet verantwoord is. Ze mag en kan daardoor niet meer alleen fietsen wat ze wel altijd heeft gedaan.

Blokje om

“Omdat ze altijd zo graag fietste heeft ze de hele grote wens om haar eigen duofiets te hebben. Zodat ze, wanneer zij wil, met één van ons op pad kan om weer te kunnen fietsen. Om weer te kunnen genieten van dat kleine stukje zelfstandigheid met nabijheid, in alle vrijheid.” Daarom zijn haar moeder Linda en haar man Onno een doneeractie begonnen. Het streefbedrag is minimaal 10.000 euro. “Die duofietsen zijn niet goedkoop. Voor Ceyla is het belangrijk dat er armsteunen op zitten en er voetbakjes op de trappers zitten. Maar ook een gordel of harnas. Mocht ze dan tijden het fietsen een uitval krijgen… En onze wens is ook een tweede accu erbij. Ceyla neemt namelijk geen genoegen met een blokje om. Om het uit te proberen hebben we een duofiets van mijn werk mogen lenen. Na 25 kilometer was de accu bijna leeg, maar voor haar was het nog niet genoeg.”

Meer informatie en doneren kan via www.doneeractie.nl/help-onze-dochter-weer-op-de-fiets/-89860

Door Bianca Hellemons