synchroom zwemmen Ravijn
synchroom zwemmen Ravijn Fotograaf: Wim Beunk

Synchroonzwemmen bij Het Ravijn: ‘Voor kinderen die van zwemmen en dansen houden is dit een mooie sport’

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL - Zaterdagmorgen, zwembad Het Ravijn. Op de muziek van Don’t cry for me Argentina steken plotsklaps op een elegante manier benen boven het water uit. De leden van de synchroonzwemafdeling van ZPC Het Ravijn zijn aan het trainen.

Synchroonzwemmen, oftewel gelijk zwemmen, is een veelzijdige watersport. “Wat je ervoor nodig hebt? Lenigheid, kracht, conditie en ritmegevoel”, somt coördinator Frederike Schoonheim op. “Voor kinderen die van zwemmen en dansen houden is dit een mooie sport. Je hoeft niet superlenig te zijn, je zwemt op je eigen niveau. Belangrijk is dat je plezier hebt in je sport.”

De ruim 20 leden van de afdeling synchroonzwemmen zijn tussen de 6 en 20 jaar. “Leden moeten al wel kunnen zwemmen en een A- en B-diploma hebben”, vertelt Frederike. De deelnemers aan het synchroonzwemmen starten met het halen van aanloopdiploma’s, 5 in totaal. Het zijn officiële diploma’s waarvoor je de oefenstof voor een jury moet afleggen. “Bij het 5e diploma moet je bijvoorbeeld een baan van 25 meter onder water kunnen blijven.”

Intensief bewegen in het water
Getraind wordt op de maandag- en donderdagavond en op zaterdagmorgen. Het synchroonzwemmen in Nijverdal beschikt over 9 trainers. Hoofdtrainer is Patricia Kooij, die zelf in het Nederlands team gezwommen heeft. “Je doet heel veel op de kop in het water, je leert dus je adem inhouden. Je leert intensief bewegen in het water en leert synchroonzwemmen, op de muziek en met elkaar.” De meiden horen de muziek via de onderwaterboxen en staan, ook onder water, via headsets in contact met trainers. “Zo kunnen ook voor onder water tips gegeven worden zonder dat je keihard hoeft te schreeuwen.”

De trainers kiezen meestal de muziek, zegt Frederike. “Als die muziek bepaalde accenten heeft, kan daar met de choreografie op ingespeeld worden.” De muziek wordt op maat gemaakt voor solo, duet of groep. “Daarbij moet er op gelet worden dat de muziek niet te snel gaat voor de jongsten, en juist sneller en uitdagender is voor de oudere meiden.”

Inmiddels is deze zaterdagmorgen een aantal leden in het zwembad het opduwen aan het trainen. Vijf meiden springen het water in, gaan kopje onder, en ineens torent er één hoog boven het water uit. Even later duiken ook de andere 4 op.
Op de kant langs het zwembad traint een andere groep lenigheid en kracht.

Eigen niveau
Alle leden doen op eigen niveau mee aan techniekwedstrijden (figuren zonder muziek) en de uitvoeringswedstrijden (op muziek) van de regionale competitie. Voor de landelijke competitie moeten er limieten gehaald worden tijdens techniekwedstrijden. Sowieso 4 leden doen mee aan het Nederlands Kampioenschap, dat op 15 en 16 juni gehouden wordt in Den Haag.

Bij het synchroonzwemmen wordt op kleding en uitstraling gelet. Worden de techniekwedstrijden gezwommen in zwart badpak en witte badmuts, tijdens de uitvoeringswedstrijden gaat het showbadpak aan, met kleur en glitters. “De meiden krijgen dan gelatine in het haar gestreken, zodat het haar, vaak in een knotje, strak blijft zitten. Op het knotje wordt een kroontje bevestigd.” Het duikbrilletje, waarmee tijdens het trainen gezwommen, blijft tijdens de wedstrijden op de kant.

Of de wedstrijden zwaar zijn? “Iedereen kan meedoen aan wedstrijden, maar de meiden die een hoger niveau zwemmen moeten wel over een behoorlijk uithoudingsvermogen beschikken om het een paar minuten volle bak te doen. De kunst voor hen is om hun show er moeiteloos uit te laten zien, en dat is hartstikke zwaar”, aldus Frederike, die samen met André Kooij het bestuur van de afdeling synchroonzwemmen van ZPC Het Ravijn vormt. Frederike coördineert alles rondom het zwemmen, de trainingen en de andere activiteiten, André is verantwoordelijk voor de financiën. Het wedstrijdsecretariaat wordt verzorgd door Marinka Vruggink.

Eindejaarsshow
“Ieder jaar sluiten wij het zwemseizoen af met eindejaarsshow. Dit is een uitvoering voor familie en vrienden. De meiden zwemmen dan de nummers die ze ook op de wedstrijden hebben gezwommen, maar maken ook zelf nog extra muzieknummers, de trainers gaan dan ook het water in, moeders en dochters doen uitvoeringen. Een groot feest dus. De show begint en eindigt altijd met een muzieknummer van alle meiden. Dan ligt de hele club in het water.”

Frederike: “Het leuke aan synchroonzwemmen is de combinatie van al die elementen als lenigheid, kracht, ritmegevoel. Het is ook een hele mooie sport, vergelijkbaar met kunstschaatsen. En synchroonzwemmen kun je tot in lengte van jaren doen. Bij de Wereld Kampioenschappen vorige maand deed nog een 80-jarige dame mee, die heel verdienstelijk aan het zwemmen was. Geen topniveau, maar wel masters.”

Synchroonzwemmen is een sport voor jongens en meiden. “Hier in Nijverdal zijn tot nog toe alleen meiden lid; wereldwijd zie je ook jongens en mannen die synchroonzwemmen. Ook bij ons zijn jongens van harte welkom!” Belangstellenden kunnen op donderdagavond en zaterdagmorgen terecht bij Het Ravijn om een kijkje te nemen. Meteen meezwemmen kan ook.

https://www.facebook.com/hetravijnsynchroonzwemmen

Door Jenny ter Maat

synchroomzwemmen Het Ravijn
synchroomzwemmen Het Ravijn Nijverdal, uitvoering 16-7-2023 w Beunk
synchroomzwemmen Het Ravijn