Afbeelding

Mooi boek over Molukse Monumenten in Nederland gepresenteerd bij Bunga Tandjung

Uitgaan en cultuur

NIJVERDAL – Onder redactie van Wim Latupeirissa en Victor Joseph is het boek ‘Tanda Peringatan Molukse Monumenten in Polderland’ tot stand gekomen. Het boek dat zaterdag in het gebouw van de Stichting Bunga Tandjung gepresenteerd werd, is vooral een monument voor en eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers in Nederland. Op de cover staat het beeld van Lidwien Rouweler voorstellend een KNIL militair met vrouw en kinderen dat tussen de kerk Ora et Labora en het gebouw van Bunga Tandjung aan de Molukkenstraat staat.

De presentatie

Er was muziek van de Bunga Tandjung House Band en natuurlijk werden de aanwezigen verwend met lekkere hapjes als spekkoek en loempia’s.

Voorzitter Latupeirissa vertelde in zijn openingswoord over hoe het beeld in Nijverdal de inspiratie was om te onderzoeken waar en welke gedenk- en waaktekens over de Molukse gemeenschap in Nederland te vinden zijn. Oud-Nijverdalse Sharon Sourbag, voorzitter van het Moluks Historisch Museum in Den Haag, ging eveneens in op wat het beeld in Nijverdal voor haar betekent. Ze sprak over haar jeugd in het dorp en wat haar grootouders en ouders die overleden zijn meegemaakt hebben en over de vragen van haar kinderen. Van groot belang vindt zij om het verhaal van de Molukse geschiedenis door te geven en er iets mee te doen! Schrijver Victor Joseph interviewde Ghani van den Berg en Jair Pattipeilohy over hun bemoeienis in woord en beeld met Molukse monumenten en geschiedenis in Nederland. Pattipeilohy is een van de twee kunstenaars die in de race zijn voor het landelijk Moluks monument op de Lloykade in Rotterdam waar in 1951 het eerste schip met KNIL-militairen en hun gezinnen aankwam. Zijn ontwerp is een drie meter hoge voorsteven van een statieprauw uitgevoerd in aluminium en brons. Deze week wordt bekend gemaakt welk ontwerp uitgevoerd zal worden.

Burgemeester Jorrit Eijbersen en Sharon Sourbag mochten de eerste exemplaren van het boek in ontvangst nemen. De burgemeester sprak over persoonlijke ervaringen met de Molukse gemeenschap. “Eer, traditie, er- en herkenning van het verleden en liefde voor elkaar zijn belangrijke waarden voor Molukkers. Dat heb ik al tijdens mijn studententijd gemerkt.”

Voorzitter Latupeirissa die het officiële gedeelte van de boekpresentatie afsloot, vertelde dat het boek naar tweehonderd Molukse gezinnen in de gemeente gaat als cadeau van de Stichting Bunga Tandjung. Ook bibliotheken ontvangen het boek om het te gebruiken als educatiemiddel.

Het boek

In het boek staan meer dan zestig Molukse monumenten met foto en een beschrijving. Ze zijn alfabetisch per provincie gerangschikt. Het zijn zowel kerkgebouwen, als straatnamen, beeldhouwwerken als gedenkplaten en informatiepanelen. ‘Tanda Peringatan’ is een aansporing om te gedenken en niet te vergeten, maar vooral om de geschiedenis van de Molukse gemeenschap recht te doen en te begrijpen.

Afbeelding