Afbeelding

Wereldmeiden in actie!

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL – Voor de deur van de sporthal aan de Bachlaan staat Mart Nieuwenhuis te wachten op de deelnemers aan het project Wereldmeiden van Stichting De Welle. Samen met hem wachten de stagaires Jelle en Ezri. Charlotte havo 4, scholier van het Carmelcollege in Raalte is vast naar binnen gegaan.

Het is de tweede bijeenkomst van Wereldmeiden. “De eerste was echt een kennismakingsbijeenkomst”, vertelt Mart. “De deelnemers waren heel enthousiast. Nu gaan we met balsport beginnen. De volgende week gaan we boogschieten. Zo komen er gedurende tien weken steeds verschillende sporten aan bod. We hopen dat de meiden die via Vluchtelingenwerk hier zijn, daarna bij een vereniging verder kunnen gaan. We hebben de deelnemers ook gevraagd wat ze zelf graag zouden willen doen. Daar kwamen voetbal, fitness en (heel verrassend) kickboksen als favoriete sporten uit.”

Gemakkelijker inburgeren

Het project Wereldmeiden is door het Sport-buurtwerk en Vluchtelingenwerk van De Welle opgezet. Het doel is jonge meiden die nog niet lang in Nederland (Nijverdal) verblijven op een ongedwongen manier, door middel van samen sporten met Nederlandse meiden, een zetje in de rug te geven bij het inburgeringsproces. Op deze manier voorziet het project in een behoefte. De meiden die meedoen zijn afkomstig uit Ethiopië, Eritrea, Yemen, Syrië en Turkije. 

Sibal komt uit Syrië en is een jaar in Nederland. Zij wil graag voetballen. Ze heeft Gazal (ook afkomstig uit Syrië) meegenomen. Zij pas zes maanden hier. Azra is geboren in Turkije. Zij woont elf maanden in Nederland. 

Het sportuurje begint met een balspel. De deelnemers moeten hun naam, leeftijd en woonplaats zeggen en de bal naar iemand anders gooien. Mart: “Zo leren ze spelenderwijs Nederlands.” Daarna gaan ze dribbelen en stuiteren en andere kunstjes met de bal doen. Gaandeweg ontspannen de gezichten en wordt er gelachen en worden er grapjes gemaakt. Volgende week een nieuwe uitdaging!

Afbeelding