Afbeelding

Bijenhoudersvereniging strijdt tegen gevaar van Aziatische Hoornaar

Natuur en milieu

GEMEENTE HELLENDOORN – Imkers in de regio Nijverdal en Hellendoorn wapenen zich tegen de onvermijdelijke komst van de Aziatische hoornaar. De wespensoort is een groot gevaar voor o.a.onder meer honingbijen en wilde bijen, die het toch al zwaar hebben. Bijenhouders slaan daarom de handen ineen en zetten speciale (monitorings)vallen uit. Het verschil tussen de Aziatische en Europese variant is klein, maar de Europese variant valt geen bijen aan.

Gevaar voor biodiversiteit en imkerij

De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Azië. Met een transport is deze hoornaar in 2004 in zuid Frankrijk aangekomen. Sinds 2004 heeft de Aziatische hoornaar zich verspreid door Europa en in 2017 werd het eerste nest in Nederland aangetroffen. De Aziatische hoornaar heeft het onder andere voorzien op bijen. In gebieden waar de Aziatische hoornaar veelvuldig voorkomt zoals in zuidwest Frankrijk gaat 30 tot 80% van de bijenvolken verloren en worden miljoenen euro’s besteed aan de bestrijding (bron; NOS). Bovenal vormt de Aziatische hoornaar een bedreiging voor de biodiversiteit. Het dieet van de Aziatische hoornaar bestaat uit wespen, vliegen, honing- en wilde bijen en andere insecten en spinnen. Een volwassen nest kan tot wel 11 kilo insecten eten gedurende een levenscyclus.

Taskforce en speciale monitoringsvallen

De bijenhoudersvereniging Nijverdal en Hellendoorn zet zich daarom in voor de strijd tegen de Aziatische Hoornaar. Secretaris Bas de Leeuw vertelt: “Onze vereniging heeft het goede voorbeeld gevolgd van vele andere bijenhoudersverenigingen en een taskforce in het leven geroepen. We zoeken actief afstemming met onder meer de gemeente Hellendoorn, provincie Overijssel en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Het enige wat wij kunnen doen is de invasie van de Aziatische hoornaar proberen beheersbaar te houden, ervaring in onze buurlanden leert dat we er helaas rekening mee moeten houden dat de Aziatische hoornaar ook hier zich definitief zal vestigen. We doen wat we kunnen, maar het is ook dweilen met de kraan open; als er ook maar één nest over het hoofd wordt gezien vliegen er per nest zo’n driehonderd tot vijfhonderd nieuwe koninginnen uit.”

Vallen

Om koninginnen en werkster te kunnen vangen hebben bijenhoudersverenigingen door het hele land de afgelopen tijd speciale vallen voorbereid.De zogenoemde val bestaat uit een plastic doos met openingen die precies groot genoeg zijn voor de Aziatische hoornaar, de val is zo gemaakt dat andere insecten er wel weer uit kunnen. Een speciaal mengsel moet de Aziatische Hoornaar koningin aantrekken. In het voorjaar vliegen de koninginnen rond, op zoek naar een plek om het nest te bouwen. De imkervereniging hoopt in het voorjaar deze koninginnen af te vangen zodat er geen nieuw nest gebouwd kan worden, in zomer en najaar worden de werksters uit het nest van de Aziatische hoornaar gevangen en voorzien van een zender waardoor het nest kan worden opgespoord en verdelgd door gecertificeerde instanties. De vallen worden overal bij de bijenhouders in de gemeente neergezet.

Hulp publiek nodig

Verschil Europese en Aziatische Hoornaar : de Europese heeft een rood-bruin lijf en geel-zwart gestreept achterlijf, de Aziatische heeft een zwart lichaam en oranje band over zijn achterlijf. Ziet u in uw omgeving een nest van de Aziatische hoornaar of heeft u een Aziatische hoornaar gezien? Doe dan een melding op waarneming.nl. 

Afbeelding