Afbeelding

Audry raapt zwerfvuil met HelemaalGroen

Natuur en milieu

HULSEN - Actieve Audry Vledder (53) woont sinds zes jaar in Buurtschap Hulsen, gemeente Hellendoorn, waar het aangenaam rustig en heerlijk groen is. Ze heeft altijd voltijds gewerkt totdat ze de ziekte van Lyme kreeg, met veel beperkingen als gevolg. Na langdurige revalidatie kan ze weer lopen. Als steun heeft Audry een rollator nodig, die ze tegelijkertijd gebruikt om een afvalzak aan te bevestigen, zo kan ze én wandelen én zwerfvuilrapen. Elke vroege ochtend loopt ze zo’n drie kilometer en sinds kort gebruikt ze daarbij de app HelemaalGroen om haar route te registreren. Ze is een enthousiaste gebruiker en voelt zich al doende verbonden met iedereen die hetzelfde doet.

Gemeente

Opruim-materialen kreeg Audry via de gemeente van ‘Houd Hulsen Schoon’ en haar gevulde zakken kan ze volgens afspraak neerzetten bij de afvalbakken waar alles vlot wordt opgehaald. De gemeente bellen om zakken thuis of ergens onderweg op te laten halen kan ook. Audry geniet van alle mensen die haar bedanken voor het werk dat ze met zoveel plezier doet. Contact op straat doet haar goed net als gezamenlijk verantwoordelijkheid voelen voor de eigen leefomgeving. Laatst heeft ze het met succes aangedurfd ouders aan te spreken op het gedrag van hun zoon, hij gooide zijn lege plastic flesje vlak voor thuiskomst tóch op straat. Ze houdt erg van De Kalvenaar langs de Regge en vindt dat ze daar met z’n allen zuinig op moeten zijn, het is er zoveel mooier als het schoon is. Het statiegeld op de gevonden flesjes/blikjes spaart Audry voor een jubileumfeest dat ze binnenkort hoopt te vieren.

Wens

Graag bij iedereen zoveel mogelijk bewustwording over de schadelijkheid van afval in de natuur, zodat we een schone(re) wereld achter laten voor de komende generaties. 

Zo werkt HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app wanneer je zwerfvuil gaat rapen app.helemaalgroen.nl dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land: www.helemaalgroen.nl.

Dit in 2019 door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. In het hele land zijn inmiddels 13.635 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route dan verveelt het nooit. Gemeente Hellendoorn telt nu 33 deelnemers bij HelemaalGroen, daar kan nog best wat bij. Doe je ook mee? Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.