Afbeelding
Fotograaf: BeVa Productions

Hellendoorn Bevrijd! Heel groots gevierd afgelopen zaterdag

Algemeen

HELLENDOORN – De stichting Hellendoorn bevrijd heeft afgelopen zaterdag 13 april op een geweldig grootse wijze samen met de bevolking gevierd dat de Canadezen 79 jaar geleden het dorp Hellendoorn hebben bevrijd. Het was mede door het mooie weer een prachtige dag.

’s Ochtends werd door ‘Koningin Wilhelmina’ een bloemetje gelegd bij het monumentje dat er aan herinnert dat Gerrit Jan Grobbink, Marinus Maris en Klaas Andrie Neuman op 9 april zijn omgekomen door eigen granaatvuur van de Canadezen. Om half één vertrok een grote stoet van meer dan vijftig oorlogsvoertuigen inclusief een tank voor een tocht door het versierde dorp. De muziek werd verzorgd door The Lowland Brigade Pipe Band die werd gevolgd door een aantal dames die speciale bevrijdingsrokken aan hadden. Met de uitgedeelde vlaggetjes en koetjesrepen kon het publiek genieten van een veelzijdige optocht en zwaaien en vlaggen naar ‘De Bevrijders’. Halverwege de tocht door het dorp nam ‘Koningin Wilhelmina’, bijgestaan door haar twee adjudanten de parade af.

Feest Hofmansweide

Vervolgens reed de militaire stoet door naar de Hofmansweide waar een heuse jaren 40 party aan de gang was met medewerking van de Cottonville Big Band, The Lowland Brigade Pipe Band en de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn met hun groep ‘De Noabers’. En dat allemaal in de jaren ‘40 stijl zowel in dans, muziek als kleding. Daarnaast waren er nog diverse marktkramen met oorlogspullen op de Hofmansweide en konden de belangstellenden de oorlogsvoertuigen op hun gemak nog eens nader bekijken. “Al met al was het een gedenkwaardige en mooie dag met veel zonneschijn”, laat de organisatie weten. “Nu op naar het 80- jarig jubileum dat in het dorp gevierd gaat worden in het weekend van 4, 5 en 6 april 2025.”

Afbeelding
'Koningin Wilhelmina' neemt de parade af.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Fotograaf: BeVa Productions