Afbeelding

Bruidegom ook na 60 jaar: ‘Voor mij is ze altijd jong gebleven!’

Algemeen

HELLENDOORN / DEN HAM- Het diamanten echtpaar Jaspers woont compleet vrij op een boerenbedrijf even ten noorden van de Noordelijke Kanaaldijk. Rust en ruimte vind je daar volop. Net nog gemeente Hellendoorn, maar ze komen veel vaker in Den Ham.

Ontmoeting in de bus

De bruidegom Frits (84) is geboren en getogen op de plek waar hij nu nog woont. Zijn vrouw Johanna (81) Jaspers-Wolters komt oorspronkelijk uit Den Ham. Beiden gingen mee met een busreisje van de kerk in Den Ham. Hij met de jongensvereniging en zij met de meisjesvereniging. Waar de reis naar toeging kunnen ze zich alle twee niet meer herinneren. Ook niet, toen hun twee dochters het hun vroegen. Wél weten ze lachend te vertellen dat hun liefde toen begonnen is. “Ik was nog heel jong, ik was nog maar 16”, zegt de bruid. “En jij was 19,” tot haar man, naast haar. Voor haar huwelijk was ze verkoopster in een electrozaak in Den Ham. ”Hij was heel stoer, hij had een motor. Een BMW en ik zat achterop!” ”Met een twinkeling in z’n ogen zegt de bruidegom:”Voor mij ben je altijd jong gebleven!”

Samen op de boerderij

Op 18 maart 1964 trouwden de twee gelieven. “In het gemeentehuis en de kerk in Den Ham. Het was een ijskoude dag, toen. Daarna gingen we samen wonen en werken op de boerderij. Dat was best hard werken. Eerst nog met een paard, later een trekker. En in het begin melken met de hand!” Met hard werken samen hebben ze een bloeiend bedrijf opgebouwd. Een bedrijf dat nu gerund wordt door hun zoon en schoondochter, die naast hen wonen. Frits helpt nog mee als ‘vrijwilliger’.”Je kunt het toch niet helemaal los laten.” Johanna zorgde naast het werk op de boerderij ook voor de kinderen; behalve hun zoon telt het gezin nog drie dochters. Zij vertelt dat ze veel heeft opgepast op de kleinkinderen. “We hebben veertien kleinkinderen. Hier konden ze heerlijk spelen!“. “En we hebben vijf achterkleinkinderen en de zesde is op komst”, voegt Frits toe. “Ze wonen allemaal in de buurt.”

Bezigheden

De bruid houdt van puzzelen, lopen met de hond en tuinieren. Haar man noemt de boerderij zijn hobby en de moestuin. Maar hij zat ook als vrijwilliger in besturen; onder meer van de kerk en de melkfabriek. Daarvoor heeft hij een Koninklijke Onderscheiding ontvangen van oud-burgemeester Van Overbeeke. Met de kinderen en kleinkinderen ging het bruidspaar mee op vakantie. “We gingen dan naar Sauerland, de kinderen gingen skieën en wij pasten op de kleinkinderen. Vroeger (toen er nog strenge winters waren) gingen we samen wel schaatsen op het kanaal.”

Gezegend

Frits en Johanna vinden dat ze een gezegend leven hebben(gehad). “We zijn dankbaar daarvoor. Het is geven en nemen. We hebben een fijn gezin en konden altijd goed met elkaar praten. Ook met onze buren die de boog opgezet hebben.” Op de trouwdag hadden de dochters een luxe ontbijt verzorgd, is het bruidspaar met hun kinderen en kleinkinderen gaan lunchen, ‘s middags kwam burgemeester Eijbersen op bezoek en ‘s avonds was er een groot feest in De Zandstuve.

Afbeelding
Afbeelding