Op de foto de blije winnaars met hun ingelijste solargraphy bij de sterrenwacht.
Op de foto de blije winnaars met hun ingelijste solargraphy bij de sterrenwacht.

Jan Barbierschool winnaar project Follow the Sun

Algemeen

NIJVERDAL- Zomer 2022 startte de Sterrenwacht Hellendoorn het project ‘Follow the Sun’ voor alle basisscholen in onze gemeente. Schoolklassen van deelnemende scholen, kregen de opdracht, om met een zogenaamde camera obscura het per dag verschillende zonlicht ‘te vangen’ op de binnenzijde van de camera, in de periode 21 juni tot 23 december.

Het maken van een mooie foto – solargraphy genaamd - had alles te maken met de vaardigheid om die camera’s tegen een mooie achtergrond en precies op het zuiden, op te hangen. Na afloop van dat halve jaar moest die inwendige camera afdruk dan nog wel worden omgezet in een fotografische plaat. Gelukkig was er een goed bruikbare handleiding van de sterrenwacht om te helpen. Het ‘Follow the Sun’ project, is een uitstekend leermiddel om met de afdruk van dat gevangen zonlicht, letterlijk zichtbaar te maken hoe de aarde - onder een hoek - om de zon draait en zo de seizoenen ontstaan op onze breedtegraad.

Winnaar

Winnaar werd de Jan Barbierschool uit Hancate. Hun ingezonden foto werd door een jury van de sterrenwacht, tot winnaar gekozen omdat: “Deze solargraph een mooie combinatie is van een duidelijk beeld van de omgeving en daarboven een mooie weergave van de zonnebanen met contrastrijke details.” Als beloning en werden de betrokken kinderen van de Jan Barbiersschool ontvangen op de sterrenwacht voor een leerzame middag.. Daar kreeg de school hun mooie - maar nu prachtig ingelijste - solargraphy terug én, er was een boeiend programma voor de kinderen samengesteld. Een programma, waarbij versnaperingen als Marsjes en Milkyways natuurlijk ook niet ontbraken. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door - via stichting De Welle verkregen - subsidies, van Dorpsbudget Nijverdal en Dorpsbudget Dorp Hellendoorn.