Jan Wolters en Jan Egbert Wolters.
Jan Wolters en Jan Egbert Wolters.

Bijna 80 jaar Wolters designmeubelen te Nijverdal

Zakelijk

NIJVERDAL - Men voert dik 80 merken; van Artimide, Muuto en Hay, en van Leolux, Jori tot aan Zuiver. En alles wat daar tussen zit. Veel uit voorraad leverbaar en verkoop via fysieke grootformaat winkel tot aan internet belevering van uit een industriehal te Nijverdal. Het kan allemaal bij Wolters Wonen te Nijverdal. In gesprek met vader Jan Wolters (76) en zoon Jan Egbert (44) over designmeubelen en de elzenhouten ‘kraai’ van een kleine driehonderd euro. “Mensen worden blij van dat soort accessoires.” Vierduizend vierkante meter vloeroppervlakte, een relatief klein gedeelte voor de top drie boxspring merken op de beddenafdeling, het overige louter designmeubelen. 

Het blijkt toch nog lastig om goed te definiëren wat nu designmeubelen zijn. Senior: “Ja, wat zijn nu designmeubelen. Kijk maar op internet wat er onder valt. Het zijn kwalitatief hoogstaande meubelen, gedurfde ontwerpen, mooie kleuren en tijdloze modellen. De dure stoel van pa kan maar zo een generatie doorschuiven. Geeft niks, verschillende stijlen en een antieke kast erbij mag ook. Dat noemen ze met een mooi woord eclecticisme. Het combineren van verschillende stijlen, in dit geval meubels, tot een bevallig geheel. Onze interieuradviseurs tekenen het uit en laten dat in 3D-aan de klant zien.” 

 “Economie trok aan”

Egbert Wolters startte in 1946 met de verkoop van meubels, kokosmatten, bedden en matrassen. “Dat deed hij vanuit de schuur, waar hij ook zelf rompen van stoelen bekleedde. De goederen werden met de dubbellaagse bakfiets bij de klant gebracht. Ik mocht vaak mee en lag dan op de onderste verdieping. We verhuisden in de jaren zestig naar de Rijssensestraat 9, nu Keizerserf geheten. Op dat moment ben ik in de zaak gekomen. De economie trok aan, mensen kregen het breder. De kokosmatten maakten plaats maken voor vaste vloerbedekking. Ik probeerde me toe te leggen op de wat luxere meubels en dat ging lopen. Je moet je wel eerst bewijzen voordat je de juiste merken in huis hebt, maar ook dat lukte. Ik ging meer mee met de mode, je verandert ook mee met de klantvoorkeuren. Op een gegeven moment konden we de handel niet mooi genoeg presenteren. In 2003 pleegden we nieuwbouw op het industrieterrein en kregen daardoor de beschikking over vierduizend vierkante meter vloeroppervlakte.”

Andere bekleding

Op dat moment kwamen dochter Myrthe en zoon Jan Egbert in de zaak en nam ik me voor om ieder jaar een dag minder te gaan werken. Totdat onze dochter Myrthe in 2019 overleed. Het voornemen om minder te gaan werken, heb ik laten varen. Ik ben er nog zo’n beetje iedere dag en het verveelt me nog geen moment. Ik beantwoord de vele mails die via internet binnenkomen, en klanten met vragen. Potentiële klanten, die een mooie bank hebben gezien maar die willen dan weten wat deze met een andere bekleding gaat kosten. Zo hou ik nog mooi feeling met de handel.” 

Internethandel? We zitten hier toch in een fysieke winkel?

“De strategie om met designmeubels verder te gaan was al genomen. We hadden ons de afgelopen jaren vooral met Leolux al bewezen. Daardoor kregen door we ook toegang tot andere designmerken. Dan ga je nadenken en start je heel voorzichtig een webshop op met matrassen en kussens. Je doet ervaring op en dan gaat het opeens snel. We wilden een naam waarin design terugkwam en goed ‘bekte’. De domeinnaam Fundesign was nog beschikbaar. Die hebben we toen maar gekocht en hebben de internethandel opgeschroefd.”

Logistiek centrum

We hebben nu de beschikking over een hal op het industrieterrein dat als logistiek centrum fungeert. We doen daar méér omzet dan we ooit met de fysiek winkel hebben gemaakt. De rol van mij is nu ook heel anders dan van mijn vader. Je moet er vanuit gaan dat er ongeveer 10 procent van de handel retour komt. Dat bankje wat ze gekocht hebben, past net niet in de kamer of kan nét niet drie hoog hartje Amsterdam worden bezorgd.”

Vitra Eames House Bird

Jan Egbert: “We verkopen ook de bekende elzenhouten vogel van Vitra Eames. Die vogel zit al wel zestig jaar in de collectie. Een zwarte kost 206,10 euro, een andere kleur kost 287,10 euro. Daar geven we twee jaar garantie op. Er zijn mensen die de vogel retourneren omdat de snavel er afgevallen is. Ga daar maar eens mee in discussie. Een leren stoel lubbert altijd wat als je opstaat. Er ontstaan natuurlijke plooien. Dat is logisch. Toch proberen we klachten altijd op te lossen. Wat dat betreft ben ik met in totaal twintig man op de payroll meer een logistiek manager dan mijn vader die meer de klassiekere meubelverkoper was.”

Verkopen jullie andere producten via internet dan via de winkel?

Jan: “We verkopen dezelfde handel in de winkel als via de webshop. En die is en oogt betrouwbaar. Iemand die op Fundesign googelt, komt uit op de site van Wolters Wonen. Dat is een echte winkel. We verkochten onlangs een Louis Poulsen lamp van een kleine veertig mille. Via de webshop, echt waar. We hebben Leerkes uit Haarle er nog bijgehaald om de lamp goed op te hangen. Die service kan met een lamp van die prijs. Maar we verkopen dan ook in heel Nederland, België tot aan Brussel. Dagelijks rijden hier de DHL’s en andere vervoerders met onze handel door genoemde afzetmarkten.”

Je kunt alleen maar met een hele dikke portemonnee terecht bij Wolters Meubelen. Klopt dat?

“Nee hoor, je kunt hier ook voor een redelijk bedrag een complete woning inrichten. Maar je kunt hier ook een veelvoud daarvan kwijt. Mensen wisselen vaker van meubels. Ze zijn dan niet versleten. Nee, ze willen dan gewoon wat nieuws. We verkopen hier onder andere ook stoelen van tien mille per stuk. Zo’n stoel verkochten we ook aan een bekende TV presentator. Mensen willen een bepaalde stoel, lamp of een zwart houten vogel. Daar worden ze dan heel blij van. 

Als VT wonen wat schrijft, kun je er van op aan dat de week daarop de bestellingen binnenrollen. We zijn tevreden, maar je moet wel wakker blijven. Blijvend vernieuwen, de winkel van tijd tot tijd updaten. En ook de webshop op orde houden. Het voordeel van een webshop is ook dat het boter bij de vis is. We hebben ook geen debiteuren. Dat is fijn werken.” 

Gerard Voortman 

Jan Wolters en Jan Egbert Wolters.
Elzenhouten vogel van Vitra Eames.