Afbeelding

Nijverdalse makelaar Erik Baltes denkt nog als rechercheur

Zakelijk

NIJVERDAL - Makelaars: je hebt ze gemiddeld een paar keer in een mensenleven nodig, maar voor wie komen ze eigenlijk op? Voor de opdrachtgevende verkoper of voor de potentiële koper. Het blijft nogal eens schimmig. Erik Baltes (59) zegt geen weggeefmakelaar te willen zijn. “We lopen nog steeds voor de laatste duizend euro”. In gesprek met dorpsmakelaar Erik Baltes.

“Ja, ik ben en voel me een dorpsmakelaar. De drempel is laag, geen dure pakken met dito stropdas, maar ik kijk wel verder van de gemiddelde makelaar, ik probeer verbanden te leggen die anderen niet zien. Daardoor ben ik zonder meer plaatselijk de grootste op het gebied van bedrijfsmatig onroerend goed. De andere zes doen meer in de particuliere woningmarkt. Daarbij handel ik soms onverwachts. Bel dan rustig aan bij mensen met een éigen verkoopbord in de tuin. Dan vraag ik of ik hun woning mag verkopen. Het komt dan vaak voor dat ik de woning sneller verkoop en ook nog voor méér als hun vraagprijs. Onlangs nog een geval van een woning die al een jaar te koop stond bij andere makelaar. Via mijn bemiddeling is de woning binnen 14 dagen verkocht en ik heb de kopers een plannetje uitgetekend hoe ze de woning makkelijk konden verbouwen in de toekomst naar hun eigen woonwensen. Ze zeggen ook altijd dat ik soms zo zuur of boos kijk. Klopt, maar dat komt omdat ik altijd aan het nadenken ben en daarbij schijn ik dus boos van af me af te kijken. Ik denk gewoon veel na. Altijd. De hele dag door. Het beste nadenken kan ik ook op de motor en ’s nachts. Dan krijg ik de beste ideeën.”

Red oe der maar met

Erik is een geboren en getogen Holtenaar. Na de Waardenborg Havo te Holten volgde hij de politieschool in Apeldoorn en werd later rechercheur. “Ik was met 19 jaar de jongste rechercheur in het land, heb zelfs nog moordzaken gedaan. Maar in die tijd kreeg je bij de politie te maken met jobrotation vanuit Den Haag. Dan moest ik een week parkeerbonnen uitschrijven en de week erop weer wat anders, bijvoorbeeld rood licht controle. Allemaal misschien ook wel nuttige dingen. Maar ik wás rechercheur, dát vond ik mooi, dát wilde ik doen. In die tijd had ik dankzij de vele recherche onderzoeken heel veel vrije tijd. Via de Rijssense/Holtense Makelaar Herman Stukker kreeg ik de kans om een verkooptransactie te begeleiden. Hij gaf me de sleutels van een te verkopen woning en zei: “Red oe der maar met”. Nou ja, je er dan goed in gaan verdiepen en het is allemaal goed gekomen. Toevalligerwijs kreeg ik in 1994 een uitgebreid overzicht van de woningverkoop transacties in Nijverdal onder ogen.

Het zou voor de toen zittende makelaars Rensen, Piksen van Egmond en mij met z’n vieren een prima boterham zijn, als we de handel slim zouden verdelen. Maar ja, ik was geen NVM-makelaar en werd toen geboycot. Dat sterkte mij erin om gewoon blanco in Nijverdal te starten. Burgmeester Hans van Overbeeke deed in 1994 de opening en in no time adverteerde ik in de plaatselijk krant met de woningen die ik vérkocht hád. Ik had uiteraard mijn makelaarspapieren, maar dat zegt me niet zo veel. Het vak makelaar is nu niet meer beschermd. Het gaat erom dat je een goede deal doet. Tevreden opdrachtgevers achterlaat. Ja, ik vraag soms 2 procent van de verkoopprijs, maar als je meedenkt en nét iets meer én beter doet, dan gaat het echt niet meer om die courtage.” 

Liefst bedrijfsmatig onroerend goed 

Het liefste doet Baltes bedrijfsmatig onroerend goed. “Dat ligt me gewoon het beste. Je kunt daarbij veel verder adviseren. Op het gebied van fiscaliteiten, bedrijfsovernames, BV structuren bijvoorbeeld. Ik ben vooral een generalist die verbanden ziet. Laat een ander het dan maar in de finesses uitwerken. Ik makel eigenlijk altijd. Makelen is problemen oplossen van een ander. Als iemand een vriend, buurman, kennis of iemand anders heeft die zijn onroerend goed wil kopen, is hij echt geen makelaar nodig. Bij ondernemers zie je meer ratio dan emotie die je vooral bij de particulier ziet. Ik heb ook wel een click met de plaatselijke ondernemers; of het nu In Nijverdal of Holten is. Komt denk ik ook wel dat je zelf ondernemer bent. Je moet ze zien en spreken op bijeenkomsten. Zo werkt dat, je hoort wat, je ziet wat en als oud rechercheur leg ik altijd verbanden en kijk meteen verder.”

Noaberhofjes

Erik noemt hierbij het voorbeeld van een oude boerderij met een flink aantal gesloopte varkensschuren in het buitengebied Ypelo, tussen Wierden en Enter. “Ik kwam op het spoor dat dit te koop zou komen. Er zat een bestemmingsplan wonen op van in totaal 7650 m3. Bleek een foutje te zijn in dat bestemmingsplan. Ik heb samen met de architect VAB in Rijssen het plan verder uitgewerkt en als één pakketje aan een bouwer aangeboden. Er zijn inmiddels 14 al dan niet geschakelde schuurwoningen gerealiseerd. Dát is wat de markt vraagt. Bouwen naar behoefte! Makelaar willen zijn die initiatieven neemt. Makelaar die vooroploopt. Ik ben een echte trendsetter, absoluut geen volger. Ik pleit bijvoorbeeld al jaren om de vanaf de Hema richting Rijssen de winkelplinten om te bouwen voor wonen. Je ziet de eerste resultaten nu al. Daardoor maak je het centrum compacter en daar heeft iedereen baat bij.

Je ziet nu ook van die Noaberhofjes ontstaan. Heel goed. Jong en oud, compact bij en door elkaar. Goed voor de sociale contacten en de noaberplicht. En neem je eigen koe mee. Wat ik daarmee bedoel is dat een agrariër die naar de stad of dorp verhuisd dan een grotere ‘Noaberhof-kavel’ krijgt waar hobbymatig nog wat dieren gehouden kunnen worden. Er moet veel meer naar behoefte gebouwd worden in plaats van wat de standaard projectontwikkelaars willen. Die gaan vaak alleen maar voor winstmaximalisatie. Er moeten ook meer ‘Rijssense’ woningen komen. Woningen met zes of zeven kamers, waarvan je er één gebruikt voor de kinderen om te spelen, een kamer om je uit de hectiek kunt terugtrekken, zodat je prikkelarmer kunt leven. Er zijn immers tegenwoordig heel veel samengestelde gezinnen.”

Je bent nu bijna 60 Erik, wat ga je nog allemaal doen?

Erik loopt even weg en pakt een één meter lange duimstok op. “De gemiddelde leeftijd van een man is 75. Ik zit nu op bijna 60. Ik realiseer me heel goed dat ik in de laatste fase zit. Ik ben altijd ontzettend druk geweest en heel veel meegemaakt. Ik ben drie keer getrouwd. Mijn eerste vrouw overleed helaas, van de tweede ben ik gescheiden en ben nu getrouwd met Janny. Zij kreeg midden in de coronaperiode zélf ook corona, belandde op de ic in coma. Ik heb via een beeldscherm afscheid van haar moeten nemen. Maar ze is er gelukkig goed door gekomen. Ze heeft er wel long covid aan over gehouden. Vorig jaar hebben we een zoon verloren. Ondanks alle tegenslagen gaan we samen door en kijken we wat we nog wél kunnen.

Zelf ben ik zes jaar geleden van de ladder gevallen, kreeg hersenletsel. De arts kwam op de kamer en hield me de spiegel voor – waarom bent u van de ladder gevallen meneer Baltes. En liep toen weg. Hij wist het wel, ik ging maar door en ging maar door. Ik probeer nu minder te werken. De aktes en administratieve handel rond verkoop en verhuur van onroerend goed gaat nu via ‘Your Office’. Die nemen ook de telefoon op. Dan kan ik me namelijk concentreren in waar ik goed in ben: ‘Makelen!’ Ik weet van mezelf dat ik niet zo’n hechte teamplayer ben. Liefst doe ik alles zelf maar dat lukt niet. Ik wil langzaamaan toch afbouwen. Als een makelaar dus wat wil in Nijverdal & Holten; ligt hier nu een kans, haha. Dit werk kan ik nog wel tot m’n tachtigste doen, want vergeet niet dat makelaar het allermooiste beroep is.”

Je bent één dag de baas in het gemeentehuis. Wat gaat er als eerste veranderen?

“Men moet veel meer klantgerichter worden. De stap die ze met de accountmanager bedrijven Jeroen Mensink gemaakt hebben is heel goed. Zo moet het: Verlaag de drempel naar het gemeentehuis.” Voor de rest zou ik zeggen: “Waarom is er nog steeds geen bestuur? Of komt dit omdat er misschien sommigen veel te lang op hetzelfde pluche zitten? Kom eens uit die comfortzone. Geef nieuwkomers ook eens een kans! De jeugd heeft immers de toekomst.”

Gerard Voortman 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding