Jeroen Mensink.
Jeroen Mensink.

Jeroen Mensink’s stap van bank naar gemeente

Zakelijk

HELLENDOORN - Het bankwezen kent een sterk terugtrekkende beweging uit de lokale markt, doordat klanten steeds meer digitaal hun bankzaken kunnen regelen. De plaatselijke overheid denkt nu nét andersom, houdt graag contact met het bedrijfsleven, daardoor verstaat men elkaar letterlijk en figuurlijk beter. In gesprek met Jeroen Mensink (50) voorheen bankier nú ambtenaar te midden van ondernemend Nijverdal-Hellendoorn.

Wat dóe je eigenlijk bij de gemeente

“Op mijn kaartje staat dat ik accountmanager Bedrijven, Recreatie en Toerisme ben. Ik help ondernemers bij gemeentelijke vraagstukken, zodat de ondernemer ontzorgd wordt en z’n aandacht kan richten op zijn of haar bedrijf. Voorbeeld: een bedrijf op het industrieterrein le wil een stuk bij z’n pand aanbouwen. Zo’n ondernemer dient dan een aanvraag in om vergunning te krijgen. Daar staat dan een bepaalde periode voor, het moet ter inzage gelegd worden, het wordt in de krant vermeldt enzovoort. Die ondernemer wil gewoon zo snel mogelijk bouwen, heeft vaal onvoldoende ervaring met een vergunningsaanvraag en ervaart toch nog wel een drempel om te bellen hoe het erbij staat. Als ik dat dan weet, bespreek ik de zaak intern, hou ik de procedures en tijdlijnen in de gaten, hou dus vinger aan de pols bij mijn collega’s. Ik vind het belangrijk om ondernemers proactief op de hoogte te houden over het verloop van zo’n aanvraag. Maar ‘nee’ is tijdens zo’n aanvraag ook een antwoord. Een onderneming wil vooral duidelijkheid zodat hij zijn plannen misschien kan bijstellen. Ik faciliteer en ontzorg. Ondernemers weten me te vinden en ik weet hén te vinden. Door mijn achttienjarige bancaire achtergrond, uitvoerend en leidinggevend, weet ik wel hoe dat werkt. Ondernemers willen gewoon met iemand ‘live’ sparren Ik denk dat ik goed kan inschatten en de taal van de ondernemer spreek, weet wat hen beweegt en ik ben laagdrempelig. Ik bezoek veel bedrijven vaak ook met de verantwoordelijke wethouder of zelfs met het hele college. Dat waarderen de ondernemers enorm.” 

Waarom weg bij de bank en dan naar de gemeente?

Het bankvak is op zich mooi, maar klanten moeten en kunnen steeds meer doen via digitale kanalen. Die klant zie je dus steeds minder. In mijn huidige baan ben ik weer veel meer persoonlijk in gesprek met ondernemers. Ik probeer creatief mee te denken zo van als we dát nu anders doen, krijg je méér oppervlakte om uit te breiden en oogt het pand beter. Dat geeft me dan een goed gevoel dat we dat samen hebben afgerond. Ik zorg ervoor dat ondernemers met de juiste persoon in contact komen, ook ten aanzien van plaatsingen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen het team Economische zaken heb ik twee collega’s die de agrarische ondernemers bedienen. Dat is toch wel een sector apart, met veel uitdagingen in het buitengebied, vandaar deze specialisatie. Daarnaast een collega op de retail die de winkels ondersteund en één voor acquisitie. Zelf bedien ik dus de bedrijventerreinen én recreatiesector. Wat ik daar voor doe? Wéér een voorbeeld. In de Coronatijd konden de groeps- accommodaties en campings met een centrale was/douche gelegenheid niet verder. We hebben toen gekeken wat er wél mogelijk was. Zo mochten camperplaatsen wel. In die periode hebben we toen een ondernemer gevonden om een prachtige camperplaats te realiseren met 45 plaatsen. Dat is toch super!”

Heb je nog een hectare grond voor mij?

“Ik moet je teleurstellen. Er is helaas geen bedrijfsgrond meer beschikbaar in onze gemeente. Het is passen en meten met de ruimte en bestemmingsplannen. Wat dat betreft hebben we veel sneller grond uitgegeven dan de verwachting was. Eenzelfde beeld zien we in heel Twente ook. Of dat alleen aan de zogenaamde grootformaat schoenendozen te wijten is, weet ik niet. Ook Rijssen-Holten zit nu vol, maar ziet nog uitbreidingsmogelijkheden. Bij ons zal het meer aankomen op passen en meten waar nog mogelijkheden zijn. Een grenscorrectie zoals we dat met ’t Lochter 3 en de gemeente Wierden gedaan hebben, kun je maar één keer doen. Het blijft puzzelen met beschikbare grond binnen de gemeentegrenzen. Er is ruimte nodig voor bijvoorbeeld de energietransitie, woningbouw, bedrijfsterreinen en infrastructuur. We hebben hier op het industrieterrein prachtige bedrijven met een aantal sectoren die er uitspringen. Dat is bijvoorbeeld de textielindustrie, interieurbouw, bakkerij/ovensector de kunsstofsector en machinebouw. Een bedrijventerrein biedt enorm veel werkgelegenheid, maar daar heb je wel goed personeel voor nodig en ook dat is schaars. Bovendien moeten mensen ook ergens wonen, dus komen er steeds meer vragen of bijvoorbeeld het wonen op of nabij een bedrijfsterrein een optie is. Daar moet je over nadenken met elkaar. We hebben in september 2022 een quickscan laten maken door Stec-Group. Hieruit kwam naar voren dat de vraag naar bedrijfsgrond in Hellendoorn tot 2034 ergens tussen de 5-15 hectare zal zijn. Dat hebben we niet zomaar ergens liggen en bovendien willen we daar flexibel in zijn. Want wat als de vraag toch ineens een stuk minder blijkt te zijn, dan eerder voorspeld? We kijken al langer naar mogelijke ontwikkelingen op het industrieterrein.”

Je bemoeit je ook nog met businessclub?

“Uiteraard, zij vertegenwoordigen veel ondernemer in onze gemeente. Daarnaast ben ik jurylied van de verkiezing ondernemer van het jaar van de Businessclub Hellendoorn Nijverdal. We hebben wat gesleuteld aan de manier waarop een keuze voor de winnaar tot stand komt. We selecteren nu vóór en bepalen daaruit drie kandidaten die zich kunnen presenteren. Het oordeel van de jury is nu goed voor 60% van de keuze. De aanwezigen in de zaal kunnen dan zelf stemmen en dat vertegenwoordigt dan 40%, We denken dat we hiermee beter recht doen aan de bedrijven die écht onderscheidend zijn. Het is nu meer een prestigeprijs geworden. Dit jaar won de Sallandse Wegenbouw uit Haarle. Waaróm, omdat eigenaar Johan Middelkamp niet alleen een mooi bedrijf heeft opgebouwd, maar ook gewoon een heel goed verhaal heeft over de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zet hij zich continue in voor verbetering in de infra-sector als geheel. Samen met ondernemerscollectief Parkmanagement Hellendoorn, pakken we dingen op. Neem de beschikbaarheid van stroom en het volraken van het stroomnet waar je veel over hoort. Hoe zorgen we als gezamenlijke bedrijfsterrein er nu voor dat er stroom geleverd kan blijven worden. We onderzoeken concreet of bedrijven stroom met elkaar kunnen uitwisselen, onderling leveren dus. Iemand met zonnepanelen heeft vaak stroom over. Kan die stroom niet naar de buurman. Daarnaast denken we na over batterij- of waterstofopslag. Dat moeten we sámen met de ondernemers doen, want zij dragen immers in belangrijke mate bij aan een leefbare samenlevering. Ook in Hellendoorn.

Rapport ontwikkelingen bedrijfsterreinen Twente/ en specifiek ook Hellendoorn: www.hellendoorn.nl/werk-ondrnemen/publicatie/behoefte-bedrijfsterreinen-gemeente-hellendoorn.