Afbeelding

Fairtrade en Wereldwinkel op de bres voor eerlijke foodproducten

Zakelijk

NIJVERDAL – De voorzitter van Fairtrade Hellendoorn, Rina van den Born, wil graag reageren op een artikel waarin staat dat duurzame koffie hoe langer hoe meer een illusie is: “Nee”, zegt ze, “ik vind dat er op dit vlak lang niet genoeg gebeurd, maar er komt landelijk een tegenactie. 5 à 6 procent van de verkochte koffie is eerlijke koffie (met aandacht voor producent en milieu) en natuurlijk kan en moet dat beter!” Samen met de Wereldwinkel onderneemt de Fairtradewerkgroep actie in de Fairtradeweek van 21 tot en met 28 oktober.

Korting en proeven

In de Fairtradeweek geeft de Wereldwinkel 10 procent korting op verschillende foodproducten waarmee de consument een wereldmaaltijd kan samenstellen. Ook koffie is dan 10 procent goedkoper. In de etalage, of bij goed weer buiten op het Keizerserf, komt een gedekte tafel met producten voor deze heerlijke maaltijd waaraan je ook nog een goed gevoel overhoudt. De Wereldwinkel heeft ook recepten klaar liggen voor wie deze wereldmaaltijd wil bereiden. En er zijn kleine hapjes te proeven. Overigens doen ook verschillende supermarkten in de gemeente Plus en AH en restaurant De Jongens met de Fairtradeweek mee.

Niet altijd duurder

Een wijdverbreid en hardnekkig misverstand is dat producten uit de Wereldwinkel altijd duurder zijn. “Dat is echt niet waar,”zegt Van den Born en ook bestuursleden Ans Wennemers en Leny Lokkerbol weten dat zeker. Een werkgroep heeft in Diever de proef op de som gesteld en kocht A-merk producten bij de Plus, koffie, thee, sinasappelsap, basmatirijst, kokosmelk, sojasaus, woksaus en chocolade. Voor het pakket Fairtadeproducte kwam de prijs op 18,07 euro en voor het andere op 21,62 euro! Maar nog belangrijker is dat de consument met het kopen van Fairtradeproducten bijdraagt aan betere levens- en arbeidsomstandigheden voor de producten en hun gezinnen in arme landen. Het jaarverslag van Fairtrade Nederland vermeldt over 2022 een stijging in food van 8 procent en van andere producten een stijging van 6 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Kledingruilbeurs

Op 27 en 28 oktober heeft in het voormalige pand van Flits, Keizerserf 33, de grote kledingruilbeurs van de Fairtradewerkgroep voor herfst- en winterkleding plaats. Daar is ook info over een nieuw initiatief van een kledingruiltas voor dames in de gemeente.