Afbeelding

Nel Voortman wint in Nijverdal Groot Dictee der Nederlandse taal

Uitgaan en cultuur

NIJVERDAL – Op zaterdagmiddag 25 november deden op de eerste verdieping van de ZINiN Bibliotheek in Nijverdal vierentwintig mensen mee aan het Groot Dictee der Nederlandse taal. Het dictee was opgesteld door schrijver en taalkundige Wim Daniëls en werd door Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, voorgelezen.

Via een livestream verbinding met Bibliotheek Rozet in Arnhem konden de deelnemers in Nijverdal het landelijk gepresenteerde dictee meeschrijven. In totaal werd aan het dictee door het hele land in 35 bibliotheken meegedaan. Rond 10.45 uur meldden de eerste kandidaten zich en na het welkomstwoord door Jan Verhoek, cultuurburgemeester van Hellendoorn, werd om 11.00 uur het programma van De Taalstaat op radio NPO 1 gestart.

Zeer geconcentreerd werd zin voor zin het dictee op het papier geschreven. Het meest twijfelden de deelnemers over de streepjes die al dan niet gezet moesten worden, maar ook het tempo waarin voorgelezen werd, speelde een flink aantal mensen parten. Dat de handmatige schrijfvaardigheid afneemt, was te merken. Na een halfuur werd het sein ‘leg de pennen neer’ gegeven en kon de zeskoppige jury bestaande uit de werkgroep ZINiN Taal met aanhang aan de slag met het nakijken.

Rond 13.00 uur werd de uitslag bekend gemaakt. Gemiddeld hadden de deelnemende De Taalstaat-luisteraars in Arnhem twintig fouten, de daar aanwezige prominenten gemiddeld 35. De deelnemers van de ZINiN Bibliotheek hadden een gemiddeld aantal fouten van 28,9 en met 17 fouten was Nel Voortman de winnaar!