Scène van het Schouwspel uit 2022, dat als thema ‘Wolven, hekserij en bijgeloof’ had.
Scène van het Schouwspel uit 2022, dat als thema ‘Wolven, hekserij en bijgeloof’ had. Foto: Sylvain Poel

Rooi’n Jan en Kaal’n Mannes: wildwest op klomp’n in Brinkdorp Den Ham

Uitgaan en cultuur

Den Ham, 1826. Een ruig grensdorp, omgeven door bos en moerasgebied. De armoedige bevolking heeft het zwaar. Met name als de kille, strenge winters invallen is er weinig werk te doen op het land. Niet vreemd dat juist in dit dorp veel smokkelaars het hazenpad kiezen om een zakcentje bij te verdienen. Rooi’n Jan en Kaal’n Mannes voorop. Maar de commiezen hebben hen in de smiezen. Het wordt wildwest op klomp’n. Zaterdag 9 december aanstaande, tussen 13.00 en 20.00 uur, wordt duidelijk hoe dit verhaal afloopt tijdens een nieuwe editie van het Historisch Schouwspel in het centrum van Den Ham. 

Het Hammer Historisch Schouwspel is een straatheaterbeleving. Bijna honderd inwoners spelen het leven van hun voorvaderen na. Vanaf Den Ham was het destijds één groot moerasgebied tot aan de grens. Jonge mannen en zelfs kinderen trekken als smokkelaar erop uit om ‘luxegoederen’ zoals zout (het witte goud), suiker, cognac en tabak te smokkelen, vanuit wat nu ‘Duitsland’ heet. ’s Nachts trekken ze erop uit, met alle risico’s van dien: opgepakt, verraden, of erger… Spannend ook, want soms moet je je verschuilen voor veldwachters en op andere momenten rennen de commiezen achter je aan. Menig Hammenaar belandde op het schavot, werd te pronk gezet en ging soms jarenlang achter de tralies. 

Dit verhaal van de Hammer smokkelaars, met hun voormannen Rooi’n Jan en Kaal’n Mannes kunnen bezoekers helemaal beleven op zaterdag 9 december rondom de brink in het centrum van Den Ham. Stap in de tijdmachine voor levensecht straattheater, eeuwenoude ambachten en een gezellige wintermarkt. Tussen 13.00 en 20.00 uur is iedereen welkom in Den Ham.