Afbeelding

Preview muziektheaterstuk Eindeloze Zomer

Uitgaan en cultuur

HELLENDOORN – Heel toepasselijk, in de ontspanningsruimte in het hoofdgebouw van Krönnenzommer, werd afgelopen week een voorproefje gegeven van het muziektheaterstuk Eindeloze Zomer dat volgende zomer op 1 en 2 juni in het Openluchttheater Nijverdal (Duivecatelaan) opgevoerd wordt. Op 15 juni komt het stuk in Theater Hof 88 in Almelo. Na ‘Nooit Vergeten...’ is dit de tweede muziektheatervoorstelling onder regie van Sanne Kamst-Velthuis.

Ruwweg gezegd belicht theaterpedagoog en dramadocent Sanne Kamst met haar spelers en crew een periode van 125 jaar Krönnenzommer. Van het borstlijderssanatorium geopend in 1902 tot aan het huidige verpleeghuis, waar nu ook vluchtelingen gehuisvest zijn. De situatie van vroeger, een strenge hierarchie onder medici en verplegend personeel wordt met humor belicht. De periode van de Tweede Wereldoorlog, toen er Joodse patienten in het sanatorium zaten en er een razzia plaats vond, komt eveneens ter sprake. “Toen ik dieper in de geschiedenis van het sanatorium dook, kwam er als vanzelf een verhaal in mijn hoofd”, geeft regisseuse Sanne Kamst aan. “Ik heb heel veel research gedaan voor deze voorstelling.”

Eindeloze Zomer speelt zich af op de locatie Krönnenzommer. Het gedramatiseerde verhaal gaat over Roosje (82 jaar) die aan het dementeren is en verzorgd wordt op Krönnenzommer. Haar herinneringen, haar dochter Floor en haar kleinkinderen, hoe ga je om met mantelzorg, zijn belangrijke elementen in het verhaal. Roosje is in de herfst van haar leven, de krönnenzommer. De tijd dat de krönnen, kraanvogels, zich verzamelen voor hun tocht naar het zuiden. De Helderse streekdichteres Johanna van Buren heeft daar een prachtig gedicht over geschreven.

Groot geheim

Gaandeweg de voorstelling ontrolt zich een groot en lang bewaard familiegeheim. In Eindeloze Zomer gaat het over verbinden en loslaten, zoals zich het in elk leven voordoet. Het aanwezige publiek kreeg bij de preview een informatieve film te zien, waarna de hoofdrolspelers ieder afzonderlijk, een scène speelden waarin ze zich voorstelden. Ook werd met gitaarbegeleiding door twee spelers een intiem lied vertolkt. Aan het eind van de korte voorstelling werd de poster voor de voorstelling onthuld.

Hulp

In totaal werken vijftig personen mee aan de voorstelling, denk behalve acteurs ook aan kleding, grime, decor, sponsoring, etc. De acteurs, uit de regio, repeteren voorlopig elke dinsdagavond in de Sint Sebastianusschool in Hellendoorn. Wie op een of andere manier aan deze grote productie mee wil werken (sponsoring, donaties) kan zich melden op eindelozezomer2023@gmail.com. Alle hulp is welkom. In januari 2024 start Endeloze Zomer een crowdfundingsactie. De kaartverkoop start in het voorjaar van 2024 bij zinin.com voor de voorstelling in de gemeente Hellendoorn en hof88.nl voor Almelo.

Afbeelding