
Slachtvisite zorgt voor veel bekijks
Uitgaan en cultuurHELLENDOORN – Vele vleesliefhebbers kwamen zaterdagochtend bijeen. Voor de deur van museum Erve Hofman vond voor de eerste keer een slachtvisite plaats. Op traditionele wijze werd een varken op een ladder gelegd en verwerkt zoals dat vroeger op de boerderij werd gedaan.
De geur van de versgebakken bakleverworst, snert en keugies kwamen je tegemoet vanaf de parkeerplaats van het museum. Voor veel bezoekers een genot van herkenning. “Mijn moeder maakte van de echte kroetmoes, die was echt lekker.”
Slager Johan Achterkamp was een groot deel van de dag in de weer met het bekende varken op de ladder. Het vlees was afkomstig van een varken beschikbaar gesteld door Bert-Jan en Manon Kloosterman, die naast het houden van scharrelvarkens hun winkel het Weidehuus in Hellendoorn runnen. Na een korte uitleg pakte Achterkamp het mes en ging, onder grootse belangstelling, aan de slag. Achterkamp sneed gedurende de slachtvisite allerlei smakelijke stukken vlees van het varken af, net zolang er niets meer aan de ladder hing. Het lekkerste stukje vlees volgens hem? “Een nek karbonade. Daar zit zoveel smaak aan.” En die mening werd gedeeld, want het vers afgesneden vlees vond gretig aftrek. Een stel bleef wachten totdat de longen en lever van het varken aan de beurt waren. “Daar kan je heerlijke balkenbrij van maken.”
Bezoekers deden zich ondertussen tegoed aan bloedworst, verse snert, keugies op roggebrood en andere vergeten stukken vlees van het varken. Bert-Jan Kloosterman legt uit dat worst op vele plaatsen in Nederland wordt gemaakt, iedere slager met zijn eigen (lokale) recept. “Maar bakleverworst is echt een product van hier. Over de IJssel wordt het niet gemaakt. Het is een bedrijvigheid die van moeder op dochter werd overgedragen. Daarom zijn er ook verschillende soorten bakleverworst.” Tussen de bedrijven door waren er demonstraties van de folkloristische dansgroep. Een accordeongezelschap zorgde binnen voor het nodige vertier. Hier kon men ook terecht voor een ander streekproduct: de krentenwegge. “Wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar”, aldus een van de bezoekers.
