Afbeelding

Magda Nij Bijvank heeft het antwoord met muziektheaterstuk: ‘Dagboek van een dorpskoor!’

Uitgaan en cultuur

HAARLE – Ze komt aanlopen over de parkeerplaats bij de kerk, theatermaker en actrice Magda Nij Bijvank geboren en getogen in het dorp. “Ik was te vroeg en ben even naar het kerkhof gegaan waar mijn vader begraven ligt.” Ze woont in Enschede en hoewel ze minder in het dorp komt, heeft ze nog steeds wel een goede band met Haarle. De St. Sebastianuskerk in Haarle is dan ook de eerste van de drie kerken waar haar muziektheaterstuk wordt opgevoerd. “De kerk als ontmoetingsplaats is belangrijk voor de dorpssamenleving. Een verbindende factor. In het gebouw is nog veel te doen.” Van donderdag 16 tot en met zondag 19 november zijn er vijf voorstellingen; twee matinees en drie maal ‘s avonds. “En iedereen in het dorp weet er al van”, zegt ze met een glimlach.

“Haarle is het dorp waar het allemaal voor mij begon. Hier in de kerk dirigeerde ome Gerrit en zat ik bij het meisjeskoor en op toneel bij Ons Genoegen. Die uitvoeringen, dat gebeuren daar, dat is de kiem. Niet per se het geloof, maar meer het zingen, de voordrachten en alles wat daarom heen gebeurde...Daarvan maakte mijn hart een sprongetje!”

“Dagboek van een dorpskoor is een ode aan de cultuur van het platte land, zo heb ik het bedoeld. We hebben ons voor het script losjes laten inspireren door de Zweedse film ‘As it is in Heaven’.” In het Dagboek van een dorpskoor komt een verloren zoon, een beroemde zanger, die al langere tijd weg is uit zijn geboorteplaats terug naar het dorp. Het koor waar hij bij zong is ter ziele gegaan. Zijn vader is overleden en hij moet een en ander regelen. Hij is niet bij de begrafenis geweest en daar spreekt het dorp schande van. Maar als hij in het dorp is, gaat het heel anders dan hij verwachtte. Een menselijk verhaal met humor en ook de romantiek komt om de hoek kijken. 

Voor de audities, die inmiddels achter de rug zijn, was veel belangstelling. Dik twintig spelers werken mee aan het muziektheaterstuk; zangers en acteurs. Professionele en amateurs. “Acteurs die je wel ziet in series.”Ook een harmonie speelt mee. Buiten voor de kerk wordt het plein sfeervol aangekleed, daar speelt de harmonie en de kerkklokken worden geluid. Magda wil met Dagboek van een dorpskoor een bijzondere voorstelling maken. “Het is een nieuwe manier van verhalen vertellen. Een beetje onconventioneel. Er komt professioneel licht en een mooi decor. De kerk wordt zo ingericht dat er vierhonderd bezoekers per voorstelling kunnen komen. Per locatie dus tweeduizend bezoekers.” De voorstelling duurt een uur en 45 minuten zonder pauze. Lachend zegt de theatermaker: ”Na afloop gaan we allemaal samen naar het café om wat te drinken! Zoals vroeger.”

Een vroegere buurvrouw komt bij de kapper vandaan. Magda: "Daar is Riet, even dag zeggen.” En een paar minuten later: “Ze heeft al kaarten!” Na Haarle komt de muziektheaterproductie in Bentelo, ook in de kerk. En daarna in een andere kerk in Twente, waarmee nog onderhandeld wordt. Informatie en kaarten op de site van Dagboek van een dorpskoor.