Afbeelding

Zaterdag 9 september Open Monumentendag gemeente Hellendoorn

Uitgaan en cultuur

HELLENDOORN - Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in ons land gratis toegankelijk voor iedereen. Zo ook in de gemeente Hellendoorn. Dit jaar is het thema levend erfgoed, ofwel culturele gebruiken of tradities. In Nijverdal zien we dit thema terug in demonstraties van oude ambachten bij De Smidse. In Hellendoorn zien we het thema terug in Klepperderk ook wel klepperman genoemd. Een klepperman is een nachtwacht die in vroegere tijden de ronde deed en daarbij ook riep hoe laat het was. Ook fungeerde hij in veel plaatsen als brandwacht en dorpsomroeper. Met het klepperapparaat – een hamer aan een korte, houten steel die als een bel heen en weer werd gezwaaid– maakte hij een luid en indringend geluid.

Wandeling met Klepperderk

Op Open Monumentendag zaterdag 9 september zal als aftrap van deze dag onder begeleiding van Klepperderk een wandeling gemaakt worden langs de open monumenten in Hellendoorn. Tijdens de wandeling zal Dinand Webbink vertellen over de monumenten. De wandeling start om 10.00 uur vanaf Museum Erve Hofman aan de Hofmanstraat 2 te Hellendoorn. Deelname gratis.

Open Monumenten

In de rijksmonumentale Erve Hofman aan de Hofmanstraat 2 te Hellendoorn is voor jong en oud van alles te beleven. In en om de boerderij is het hele vroegere boerenbedrijf te zien. Er staan bijvoorbeeld een antiek weefgetouw, een karnmolen en een kabinet gevuld met prachtig linnengoed. Er is een ouderwetse bedstede en natuurlijk een ‘huussie’. Ook kan het rariteitenkabinet van de dorpsdokters, bijzondere vondsten van Pieter en Rein ter Borg worden bewonderd. En is er “Op stand: een kijkje in het leven van de gegoede burgerij”. Zaterdag 9 september open van 10.00 – 16.00 uur.

De kerk ‘n Oalen Griezen, een rijksmonument, aan de Dorpsstraat 39 in Hellendoorn is geopend voor bezichtiging. U kunt genieten van de prachtige gebrandschilderde ramen en sfeervolle stilteplek onder de toren. Doorlopend wordt een uitermate boeiende powerpoint presentatie vertoond over de zo rijke geschiedenis van deze kerk. In kleine groepjes kan de toren worden beklommen en van dichtbij de gerestaureerde klokken bekeken. Daarnaast zal op elk heel uur een aantal organisten orgelmuziek ten gehore brengen. Kinderen kunnen aan de hand van een “lesbrief” ook zelf de kerk “ontdekken”. Zaterdag 9 september open van 10.00 – 16.00 uur.

St. Sebastianuskerk, gemeentelijk monument uit de 19e eeuw aan de Bibenstraat 36 te Hellendoorn is zaterdag 9 september open van 10.00 – 16.00 uur.

In Hellendoorn op de hoek Koestraat-Hofmanstraat vind je ’t Oale Karkhof, een gemeentelijk monument. Bij het binnengaan lijkt het voor een onbekende op een parkje. Maar niets is minder waar. Als je het pad afloopt kom je vanzelf allerlei oude grafstenen tegen. Dit was de begraafplaats van Hellendoorn in de periode 1829-1897.

In d’ Oale Pastorie van de RK kerk, gemeentelijk monument, aan de Grotestraat 150 te Nijverdal is vanaf oktober 2022 de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal gevestigd. De expositie Hellendoorn van A tot Z neemt u mee naar onbekende plekken met historische achtergronden in de gemeente. Tijdens Open Monumentendag doet de HKHN ook mee aan de Sport en Cultuurmanifestatie. Een mooie gelegenheid om deze zaterdag 9 september binnen te lopen van 10.00 - 16.00 uur. 

Rijksmonument De Smidse, Hoge Dijkje 4A in Nijverdal, fungeerde met haar machinekamer en ketelhuis uit 1911 als elektriciteitscentrale voor de textielfabriek. In de jaren ’60 zijn de stoomketels buiten gebruik geraakt en later gedemonteerd. Nu wordt het gebruikt voor culturele activiteiten.

Vanaf 2 september t/m 1 oktober 2023 expositie De Smidse gratis toegankelijk. Ook in het weekend van Open Monumentendag, beide dagen van 11.00 -17.00 uur. Dit jaar wordt aandacht besteed aan de geschiedenis en ontwikkelingen van de gebieden die in 1955 van de gemeente Wierden bij de gemeente Hellendoorn zijn gevoegd (Eversberg, Konijnenberg, Brakenbelt, Groot Lochter, industrieterrein). Zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur is er een demonstratie van 3 oude ambachten in het kader van het landelijke thema Levend Erfgoed. Zondagmiddag 10 september om 14.30 uur een lezing over Levend erfgoed door Bert Hallink / Evert Jan Krouwel, van Ter Steege Vastgoed BV. Vanuit De Smidse kan een wandeling van circa 1 km gemaakt worden langs een aantal Rijks- en Gemeentelijke monumenten. De routebeschrijving is tijdens de openingstijden gratis beschikbaar.