Afbeelding

‘Wie bint vrie’ op dvd

Uitgaan en cultuur

NIJVERDAL – De dvd van de succesvolle voorstelling ‘Wie bint vrie’ is nu te koop bij de Bruna winkel aan het Henri Dunantplein in Nijverdal. Een kleine 1200 bezoekers zagen deze voorstelling al in het ZINiN Theater, tijdens vier sessies. Maar voor wie er niet bij was dus een kans om deze voorstelling alsnog in eigen huiskamer te zien. De beelden zijn gemonteerd door Johan Huis in ‘t Veld, die eerder al films maakte over Nijverdal en de St. Antoniuskerk.

Twee eenvoudige mensen, Herman en Henny (gespeeld door Herman Kampman en Henny Greevink) beleven vanuit hun eigen huiskamer via de radio en het uitzicht uit hun raam wat er gebeurde in de oorlog. De aanloop in nazi Duitsland, de mobilisatie, de maatregelen van de Duitsers, het verzet, de NSB, de hongerwinter, het bombardement en de bevrijding. ‘Wie bint vrie’ is een voorstelling die zeer herkenbaar is voor het oudere publiek en aansprekend voor de jongeren.

Film, toneel, zang en muziek wisselen elkaar af. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door gitarist en zanger Jan Niewold, percussionist Peter Deiman, trompettist Hans Dijsselhof en zangeres Zoë Wolff. Ook de dansgroep Swing verleent medewerking aan de voorstelling.