Een koude editie vorig jaar van de Dutch Masters of MTB.
Een koude editie vorig jaar van de Dutch Masters of MTB. Foto: Annauf Fotografie

Monstertocht op de mountainbike

Sport en vrije tijd

HAARLE – De Dutch Masters of MTB, een monstertocht per mountainbike, wordt zondag 19 november weer afgelegd door menig man en vrouw. Kort voor zonsopkomst vindt de start plaats bij de manege in het dorp Haarle. “De vernieuwde route van het Dutch Masters of MTB is dit jaar nog uitdagender dan ooit tevoren”, meldt de organisatie.

Deze monstertocht is een idee van de Haarlese wielerclub SaMo. De eerste editie in 2017 was met 750 deelnemers binnen zes weken uitverkocht. Dit jaar stapt een recordaantal van 1300 deelnemers op de pedalen.

Voor de routemannen is het elk jaar een uitdaging een mooie en nieuwe route uit te zetten. Dit is weer mede mogelijk gemaakt dankzij diverse grondeigenaren en instanties die aan dit evenement toestemming verlenen. “We hebben hoog gewaardeerde tracks gecombineerd met mooie en slimme verbindingspaden tot een geweldige tocht”, meent bestuurslid Jan Besten.

De mountainbikers starten in een van de drie klassen. Het meest pittige is de 200 kilometer solo. Daarnaast is er dit jaar een mooie ‘nieuwe’ klasse, namelijk de 101 kilometer MTB marathon solo. “Vorig jaar was het mogelijk om als duo elk 100 kilometer in estafette te fietsen. Op veler verzoek zetten we dit voort, maar is deelname nu solo.” Tenslotte is er voor het derde jaar de 101 kilometer E-bike marathon. “Nog geen groot deelnemers veld, maar het wordt wel gewaardeerd door deze groep deelnemers. Voor deze categorie hanteren we geen klassement en zetten de deelnemers een eigen sportieve prestatie neer tijdens deze mooie uitdaging.” Deelnemers aan deze twee klassen moeten de afstand binnen 8 uur zien te voltooien.

Vanaf 06.30 uur starten de sportievelingen bij de manege in Haarle. Ze hebben zestien uur de tijd om 200 kilometer door de provincie af te leggen. Een afstand en parcours voor de echte doorzetters. “Wij hebben de mooiste routes van Overijssel voor je geselecteerd, met veel variatie in het parcours en nog minder asfalt. Een route van 200 kilometer vol met de mooiste en best beoordeelde singletracks, de pittigste beklimmingen en nu meer dan 1400 hoogtemeters.”

De ultra marathon leidt over de Sallandse heuvelrug en door het mooie Sallandse landschap. De deelnemers doorkruisen in totaal vijf Overijsselse gemeenten. Ze finishen op het podium in Haarle, waar ze een ‘droadnagel’ krijgen omgehangen voor hun prestatie. Onderweg zijn er zes verzorgingsposten: in Lemele, Luttenberg, Haarle (tevens finish voor de 101 kilometer), Markelo, Rijssen en Holten. Op de website zijn alle posten vermeld met verwachte aankomst/doorkomst tijden. “De doorkomst en verzorgingspost bij de Sporthal in Haarle is een uitgelezen locatie om de deelnemers te volgen, aan te moedigen en te huldigen onder het genot van een hapje en een drankje.”

Slechts dertig procent van het parcours is verhard, zeventig procent van de route is onverhard met daarin de nodige singletracks. De GPX is vanaf vrijdag 17 november te downloaden op de website van Dutchmasters en vanaf hun Komoot account. “Wij beloven je: het wordt een extreem zwaar, maar een prachtig parcours om alles te kunnen geven.”

De organisatie kijkt in elk geval uit naar zondag: “Wij beloven dat het een extreem zwaar, maar prachtig parcours is waar je alles kunt geven. Zoals we in Haarle zeggen: We’j heb d’r zin an!”

Een koude editie vorig jaar van de Dutch Masters of MTB.