Team Kluplopers hebben de Yu Man Race samen tot een goed einde gebracht.
Team Kluplopers hebben de Yu Man Race samen tot een goed einde gebracht.

Team zwoegt mooi bedrag bij elkaar voor verbouwing

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL – Het team Kluplopers zwoegde en ploegde door modder, bagger, sprong van grote hoogten en klauterde tegen onneembare oevers in de Yu Man Race. Het leverde een geweldig startkapitaal op van €25.000, om de 40-jaar oude hal in het Meester Siebelinkhuis op te knappen.

De Yu Man Race is een niet misselijke obstacle run voor iedereen. Ruim 6 kilometer lang, met om de zoveel meter een hindernis van heb ik jou daar. Directeur Alina Fazal vatte maanden geleden het stoutmoedige plan op om mee te doen, en voor die inspanning sponsoren te zoeken. Ze vroeg meer mensen of ze met haar mee wilden doen. Het leverde een ploeg op van negentien medewerkers, een Klupambassadeur, de Almelose wethouder Eugène van Mierlo, twee ambtenaren, een Klup deelnemer en een aantal Klup sympathisanten.

Zwoegen in de zon

Olympiër en taekwondoka Reshmie Oogink, ooit stagiair bij De Klup, werd coach van het team, verzorgde een fiks aantal trainingen en begeleidde waar nodig de Kluplopers tijdens de Obstacle Run. Die begon met een pittige warming up in de brandende zon, waarna alle deelnemers de route door het bos volgden. Maar niet nadat eerst een steile wand moest worden beklommen, een roekeloze afdaling werd gemaakt, iedereen door een stalen doolhof rende en nog weer eens een obstakel werd overwonnen. Eenmaal in het bos trotseerden de deelnemers foambaden, waterbakken en ploegden door een cementbak. En toen begonnen de echte ontberingen pas: springen van grote hoogte in de rivier de Regge, zwemmen en omhoog klauteren tegen een modderige, glibberige en vooral steile helling.

Het team van De Klup onderscheidde zich van bijna alle deelnemers door hun hartverwarmende samenwerking. Want een aantal van de lopers verkeerde weliswaar in blakende conditie, zoals de wethouder. Van Mierlo: “We deden mee aan de 5 kilometer, in werkelijkheid was dat zo’n 6,8 kilometer. Superleuk; door het water, springen vanaf een stellage, onder een net door tijgeren, over allerlei obstakels, dat is toch iets anders dan de afstanden die ik doorgaans hardloop op een vlak parcours.”

Saamhorigheid

Er was ook een groot aantal bij voor wie het wel een heel zware opgave was. Klupambassadeur en Tiktokker Sander Haas bijvoorbeeld begon ongetraind en met zere knieën aan de opgave. “Pijn en ellende, maar vooral veel plezier en saamhorigheid”, blikt hij de dag later terug. “Ik heb dingen gedaan waarvan ik niet wist dat het mogelijk was.” De moedige Klupdeelnemer Carmen had weinig ervaring met grote hoogten. Zij, en anderen, hielpen elkaar bij het nemen van de pittige hindernissen. Die saamhorigheid werd door het talrijke publiek gezien en zeer gewaardeerd.

Voor een topsporter als Reshmie Oogink was de obstacle run goed te doen, maar ook zij vond het een pittige opgave. “Het was supergaaf met elkaar. We hadden van tevoren afgesproken: dit doen we met elkaar. Samen uit, samen thuis. Wel hadden we gezegd dat de snelle jongens wel vooruit mochten, maar de grote groep is bij elkaar gebleven. Die saamhorigheid was echt heel mooi.”

Mooi startkapitaal

Niet alleen in sportief opzicht leverde Reshmie Oogink een geweldige prestatie voor De Klup; ze wist ook nog eens de meeste sponsoren te vergaren. Ze appte en mailde haar hele netwerk en vergaarde meer dan €1300. In totaal leverde de Yu Man Race een bedrag op van ruim €25.000. “Mooi dat er een behoorlijk sponsorbedrag is opgehaald”, aldus de wethouder. Een geweldig mooi startkapitaal voor de grote verbouwing. Van dat geld wordt in ieder geval de grote, interactieve projectiewand bekostigd.

Directeur Alina Fazal, die in een spontaan moment de actie had bedacht, genoot van start tot finish en daarna. Wat haar betreft, smaakt het hele avontuur naar meer. “Het was een topdag! Volgend jaar weer?”

Zwoegend door de Regge en klauterend over obstakels. Dat is de Yu Man Race.
Afbeelding