Kinderen en hun begeleiders wandelen tijdens een eerdere editie van de avondvierdaagse door de straten van Nijverdal.
Kinderen en hun begeleiders wandelen tijdens een eerdere editie van de avondvierdaagse door de straten van Nijverdal.

Honderden wandelaars lopen vier avonden langs mooie plekken in gemeente Hellendoorn

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL - Honderden wandelaars zullen zich dinsdagavond weer verzamelen voor vijf, tien of vijftien kilometer wandelen. Daaronder heel veel kinderen. In een lang lint trekken ze voor de 69e keer vier avonden door gemeente Hellendoorn. Jeroen Spierings van de organisatie kijkt er naar uit: “Al die vrolijke gezichten, daar doe je het voor.”

Ieder jaar lopen er meer dan 2000 wandelaars, van jong tot oud, mee in de avondvierdaagse van Nijverdal en Hellendoorn, die traditiegetrouw wordt gehouden in de eerste volle week na Pinksteren. Alle zeventien scholen uit Nijverdal, Hellendoorn en Marle doen mee aan het evenement. Vorig jaar was de eerste wandelvierdaagse na corona. Met ongeveer 2000 ingeschreven wandelaars bleef het iets achter bij de 2300 van enkele jaren ervoor. “Met name de deelname van scholen was teruggelopen, en zo’n 90 procent van de deelnemers loopt via de scholen”, weet medeorganisator Jeroen Spierings. “Dit jaar verwachten we rond de 2200 wandelaars. Geregistreerde wandelaars”, benadrukt hij. “Want bij zowel de 5 als 10 kilometer lopen vele begeleiders mee. Dus het absolute aantal ligt veel hoger. We schatten dat we dan per avond op 3200 wandelaars uitkomen.” Naar schatting loopt een kwart ervan de 10 of 15 kilometer.

De avondvierdaagse in Nijverdal en Hellendoorn is mogelijk dankzij de inzet van de vele vrijwilligers. Janine Pultrum en haar man Jan Huesken zijn al 21 jaar betrokken bij de organiserende stichting, die uit vier bestuursleden bestaat. Spierings is er sinds vorig jaar bij. “Ik heb zelf altijd enorm genoten van die wandelavonden. Je ziet het plezier van die kinderen, ouders die bijkletsen met elkaar.” De bestuursleden kunnen jaarlijs rekenen op de hulp van vijftig tot zestig vrijwilligers, die voornamelijk langs de weg en bij het oversteken staan. En elk jaar wordt geprobeerd iets extra’s te doen. Zo zal er dit jaar niet alleen op de laatste dag, maar op alle wandelavonden muziek te horen zijn. “Vorig jaar hebben we op woensdag de brandweer gebeld of ze vrijdags aan de Grotestraat konden staan. Met dat mooie weer konden de wandelaars wel wat verkoeling gebruiken. En dat was zeker een succes.”

Net zoals de versnaperingen die dankzij de sponsoren kunnen worden uitgedeeld. “Mede dankzij hen hebben we, ondanks de stijgende kosten, het inschrijfgeld niet hoeven te verhogen”, geeft Spierings aan. Daarbij is Jumbo al jarenlang de hoofdsponsor. Ben & Jerry’s is sponsor van de eerste wandelavond, Albert Heijn van de woensdagavond.

Het draaiboek ligt al klaar, de vergunningen zijn aangevraagd, het startschot kan worden gegeven. Deelnemers aan de 5 kilometer zullen dezelfde paden en lanen bewandelen als vorig jaar. “We hebben redelijk vaste routes. Het liefst bied je mensen weer iets nieuws aan. Iets wat ze niet kennen. Met slechts 5 kilometer kan je niet veel variëren, dan ben je veel beperkter in je keuzes. Maar dat maakt het niet minder leuk”, benadrukt Spierings. “Ook voor de mensen die langs de route wonen is het een leuk evenement. Met mooi weer zie je ze, zoals vorig jaar, buiten zitten en genieten van al die mensen die voorbij komen wandelen.”

De laatste avond, vrijdag 9 juni, is er de grote intocht. Een grote menigte mensen langs de kant van de route, vlaggetjes in de (laatste) straat, muziek tussen de wandelaars en langs de route, dansende majorettes en een swingende mascotte. Tijdens de laatste avond worden door de deelnemers zoveel mogelijk het thema uitgedragen, dat dit jaar ‘disco’ is.

Start en finish is als vanouds bij de Evenementenweide aan de Koersendijk in Nijverdal. Wandelaars kunnen kiezen uit drie afstanden: 5, 10 en 15 kilometer. Individuele wandelaars kunnen zich nog voor het wandelevent, die van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 juni wordt gehouden, aanmelden. Dat kan bij Primera Nijverdal en Hellendoorn en bij Cigo Nijverdal. Ook is het mogelijk om op de eerste (en tweede) wandelavond bij de informatiewagen in te schrijven. Voor meer informatie over de te wandelen routes zie: avond4daagse-nijverdal.nl/routes/.

Spierings en de andere organisatieleden kijken uit naar dinsdag 6 juni. “Het is een fantastische week, waarbij we het hopelijk ook met het weer gaan treffen.”