Dansteam Unite met hun behaalde medaille op het NK in Barneveld.
Dansteam Unite met hun behaalde medaille op het NK in Barneveld.

Dansteam Unite naar EK Duitsland

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL - Het dansteam Unite van de dansafdeling van GV Fysion heeft zich twee weken geleden gekwalificeerd voor de Europese Kampioenschappen in Kalkar, Duitsland. De meiden uit Nijverdal en Hellendoorn hebben zich tijdens de voorrondes geplaatst in twee categorieën: jazz/modern en open.

Unite gaat Nederland vertegenwoordigen in Duitsland. Tijdens het NK in Barneveld zijn de dames derde en vijfde geworden en wisten zich met twee dansen te plaatsten voor het EK. Weekendjes weg en afspraken in het pinksterweekend zijn inmiddels verzet of geannuleerd. “Het kwam voor ons als een verrassing dat we door zijn”, zegt trainster Femke Podt. “Het is voor ons de eerste keer dat we naar het EK mogen.”

Onderlinge kracht

De elf dames tussen de 19 en 24 jaar zijn al een aantal jaren een hecht team. Sinds 2015 trainen ze onder leiding van Podt elke dinsdagavond twee uurtjes. “Het grootste deel van Unite danst al jaren met elkaar. Hier en daar een paar kleine wisseling van meiden. Dat is wel de kracht waar wij het uit halen, dat we een hecht team zijn. Het zijn onderling vriendinnen van elkaar. We gaan zo nu en dan ook op teamweekend.”

Ondanks de vele jaren danservaring is dit het eerste EK voor Unite. En dat meteen in twee categorieën. “Wij zijn van nature meer een Jazz/modern groep. Begin dit seizoen hadden we een dans. We hebben ervoor gekozen die in de categorie ‘open’ te doen. Onze nieuwe dans hebben we voor het eerst laten zien tijdens de uitvoering van Fysion. Hiermee zijn we dus ook door naar het EK.”

Eén kans

Op zaterdag en zondag is er een ronde waarmee Unite zich kan plaatsen in de finaleronde op maandag 29 mei. Van elke voorronde gaan er vier teams door. “Zaterdag kunnen we team niet compleet hebben, dus die kans laten we aan ons voorbij gaan. Jammer, maar we gaan liever zondag met de volledige groep.” Met nog één kans over om geplaatst te worden voor de finale acht Podt de kans niet enorm groot. “Het is ons eerste EK, we gaan van het minste uit. De kans is klein op een podiumplek in de finale. Er komen groepen van dansscholen die meerdere keren in de week trainen. Het belangrijkste voor ons is voornamelijk plezier met elkaar hebben en de ervaring.” Want als Unite niet wordt geplaatst, hoeven de dames niet hulpeloos toe te zien hoe het anders had kunnen zijn. “De hele dag zijn er workshops en wij leren ook weer door het kijken naar de andere groepen.”

Unite zoekt nog sponsoren om het EK van de meiden te kunnen bekostigen, door crowdfunding. “We gaan op en neer naar Kalkar, om de kosten te drukken. Echter hebben we wel een bedrag per persoon aan inschrijfgeld neer moeten leggen.” Een bedrag dat samen al snel boven de 1.200 euro komt. Wie de dames een duwtje in de goede richting wil geven, kan doneren via www.doneeractie.nl/unite-naar-het-ek.