Boerin Gerda Briene en haar man Johan met enkele producten die in hun boerderijwinkel verkrijgbaar zijn.
Boerin Gerda Briene en haar man Johan met enkele producten die in hun boerderijwinkel verkrijgbaar zijn.

Boerin Gerda Briene runt naast boerderij een boerderijwinkel in hartje centrum

Zakelijk

NIJVERDAL - Boerin Gerda Briene uit Notter is een eigen boerderijwinkel ‘De Boerin’ begonnen aan het Keizerserf. Ze verkoopt via de korte keten boerderijproducten van goede kwaliteit. “We kopen rechtstreeks de producten in, waardoor de boeren een eerlijke prijs ontvangen.”

Samen met haar man Johan runt de Notterse boerin sinds 1989 de biologische boerderijwinkel ‘Notters ei’. In de pluimveestal leggen de biologische leghennen en scharrelhennen dagelijks vele biologische en scharreleieren. Deze worden onder meer verkocht in de eierautomaat.

Kleinere stap naar boerderij

Maar Gerda wilde meer. “We hebben er heel leuk klantencontact, je bent soms net een psycholoog”, grapt ze. “Er zitten klanten bij die voor vele buren een of meerdere doosjes meenemen.” Want voor een doosje of drie rij je niet steeds naar Notter. En dat begrijpt Gerda ook wel.

Om de boerderijwinkel vorm te geven, werd Gerda door Renata Edelijn van het voormalige delicatessenwinkeltje benaderd of er nog wat van de overgebleven inventaris bij zat. “En toen zag ik het: deze plek is voor mij ideaal om mijn boerderijwinkel te vestigen. Het is de kans om dichter bij de mensen te zijn die niet de stap maken naar de boerderij. We verlagen dus die drempel om eerlijke producten te kopen.”

Zelfkazende boeren

Knopen werden snel doorgehakt en Gerda is meteen begonnen met het opzetten van de winkel. De keus om kaas in het assortiment op te nemen lag voor de hand. Bij Renata was dit ook al in het assortiment opgenomen. “Ik heb haar gevraagd wat de best verkochte kazen waren. Samen zijn we bij het kaaspakhuis geweest. Kazen, rechtstreeks van de boeren, liggen daar te rijpen. Ik heb veel respect voor de zelfkazende boeren. Het is volgens mij leuk om te doen, je kan er je passie in kwijt. En dat proef je: het is zulke lekkere kaas.”

In de twee maanden dat Gerda nu de Nijverdalse boerderijwinkel runt, heeft ze al vele nieuwe kazen mogen ontdekken. “Ik leer zelf meer kazen kennen en waarderen, zoals geitenkaas. Met portstroop is die heerlijk! Maar we hebben ook fabriekskaas. We hebben voor elke beurs wat. We concurreren op prijs en kwaliteit.”

Eerlijke, korte keten

In de boerderijwinkel zijn vele producten te vinden met een korte keten. Zo zijn er biologisch rundvlees van de boerderij van Gerda en Johan, boer Tonnie uit Notter levert gangbare rundvlees, bakmixen om zelf brood te bakken, nootjes, vruchtensappen en aardappelen uit de Hoekse waard van de broer van Gerda’s zwager. “Ik bende korte keten winkel, geen streekproducten”, benadrukt ze. “We kopen rechtstreeks de producten in. De runderen laten we zelf slachten, zodat we het kunnen laten snijden en verpakken zoals onze klanten dat willen.”

De sappen zijn allemaal puur, net zoals de kaas en andere ambachtelijke zuivelproducten. Op een plank staan ook verschillende wijnen uit Italië. “De importeur gaat zelf naar Italië, langs kleine familiebedrijven, en komt de flessen hier zelf bezorgen. Het zijn dus eerlijke producten en de lijntjes zijn korter. Er zitten geen andere bedrijven tussen.”

Nijverdalse kiwi’s

Voor de groenten en het fruit gaat Johan wekelijks naar de groothandel. Daar gaat hij zelf de koelcellen langs om te zien wat hij wil hebben. Bij De Boerin ligt tussen het fruit ook kiwi’s. “Nijverdalse kiwi’s”, geeft Gerda aan. “Een man uit Nijverdal kweekt ze in zijn achtertuin en hij heeft ons benaderd. Nog een uniek product dus.” Daarnaast wordt er ook lokale honing verkocht en kan men bij ‘De Boerin’ ook terecht voor (boeren) keukentextiel. Wie voor een verjaardag of ander feest eens met iets anders aan wil zetten dan een fles wijn, bloemen of cadeaubon kan in de winkel aan het Keizerserf terecht voor verschillende cadeaupakketten. Gerda maakt met liefde een cadeaupakketje naar wens. Als klanten om een specifiek product vragen, zoekt Gerda uit of ze het product in het assortiment kan opnemen. “Wij moeten en willen de Nijverdallers graag beter leren kennen. Wat vinden ze lekker en wat willen ze eten?”

Ook op social media is de Notterse boerin actief. Op Facebook (De Boerin) deelt ze gezonde en lekkere tips, lekkere recepten en geeft ze uitleg over producten die bij De Boerin verkrijgbaar zijn. Met ingang van het nieuwe jaar wil Gerda op dinsdag, woensdag en donderdag een vaste actie houden met aantrekkelijke korting. Deze acties zullen op social media worden gedeeld.

Gezinsbedrijf

Gerda is van dinsdag tot en met donderdag van 13.00 tot 17.00 uur in haar boerderijwinkel De Boerin aan het Keizerserf 5 te vinden. Op vrijdag en zaterdag zijn de deuren geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op andere dagen en tijden springt Gerda daar waar nodig bij op de boerderij in Notter. “Het is nooit saai op de boerderij. Ik ben nog steeds boerin, maar steeds meer ondernemer. Toch moet ik er niet aan denken dat ik hier weg moet; het is echt ons boeren gezinsbedrijf.”