Afbeelding

Gouden verbinding: tomeloze inzet en doorzettingsvermogen van bevlogen leraar en sprankelend Nijverdals staalbouwbedrijf Van den Brink

Zakelijk

NIJVERDAL – Als je als niet-ingewijde aan staalbouw denkt, tja wat stel je je daarbij voor? Hoogstens oudere mannen in overalls met maskers voor en lasapparaten. En vuur. Dat vuur is er wel in de werkplaats bij Van den Brink Staalbouw aan de Anders Celsiusstraat 17, maar ook op een heel ander niveau! Daarvoor hoef je alleen maar naar de videofilm van hun grappige bedrijfspresentatie ‘Brinkies’ te kijken. Of de hal in te stappen waar een metershoge hoge stalen robot, gemaakt door scholieren samen met een kunstenaar, de aandacht trekt.

Wim van de Merwe

Als Wim van de Merwe zich ergens voor inzet, gooit hij zich vol in de strijd. Denk maar aan het jaarlijkse ‘Brommers Kieken’ dat hij samen met zijn tweelingbroer Bertus organiseert. Daarover een andere keer. Het gaat nu over zijn topbaan! Wim was vroeger leraar metaaltechniek bij Reggesteyn en is nu las-intructeur bij Van den Brink. Maar hij doet veel meer... Hij stroomt over van enthousiasme met waar hij momenteel mee bezig is en niet voor niets zegt hij trots: “Ik heb een topbaan!”

Techniek is in het onderwijs een ondergeschoven kindje, volgens Van de Merwe. “Er zou veel meer aandacht aan besteed moeten worden! En dan te beginnen bij het basisonderwijs. Die kinderen zijn echt enthousiast als ze zelf iets gemaakt hebben en zo ontwikkel je gevoel voor techniek.” Hij organiseert dan ook samen met Jan Dirk Vossebelt techniekdagen voor basisschoolleerlingen bij Van den Brink Staalbouw. Ook voor leerlingen uit het VMBO en MBO presenteert hij enthousiast zijn vak. En als hij dan ook nog vertelt dat er wereldkampioenschappen lassen zijn dan zijn zijn leerlingen helemaal verbaasd. Aan de hand van een videofilm en werkstukken maakt hij dit duidelijk. Tenslotte krijgen de leerlingen een rondleiding door het bedrijf en mogen ze zelf lassen.

Netwerker

Wim van de Merwe begeleidt samen met Richard Roolvink kandidaten die hebben deelgenomen aan de vakwedstrijden EuroSkills en WorldSkills. “Je komt over de hele wereld”, zegt hij enthousiast “in Finland, Japan, Brazilië, Rusland, Abu Dhabi, Zweden, Amerika...” Het zijn een soort Olympische Spelen voor jonge mensen op allerlei vakgebieden. Eerst zijn er de kwalificatiewedstrijden voor het lassen in de derde week van januari bij het Drenthe College in Emmen.Dan in maart de finale bij vakschool Smeot in Hengelo. De winnaar wordt begeleid naar de EuroSkills in het Poolse Gdansk in september. 

Momenteel is de gedreven leraar en WorldSkills coördinator Nederland voor het lassen bezig om twee VMBO-leerlingen van Reggesteyn en De Waerdenborch bij Van den Brink de fijne kneepjes van het vak bij te brengen zodat ze eventueel hun eerste lasdiploma kunnen bemachtigen. “Uitblinken in je vak, dat is waar het omgaat!”

Over het niveau van het techniekonderwijs in Nederland is Van de Merwe niet te spreken. “Er is te veel bezuinigd in het praktijkonderwijs.” Daarover spreekt hij binnenkort met onderwijsminister Dennis Wiersma bij Van den Brink Staalbouw.

Afbeelding