Afbeelding

Wereldwinkel, schatkamer vol duurzame, eerlijke cadeau’s!

Zakelijk

NIJVERDAL – De wereldwinkel in Nijverdal aan de Rijssensestraat 32b is gelukkig een blijvertje. Waar andere zaken verschijnen en verdwijnen is de wereldwinkel al jarenlang een vaste waarde voor bijzondere cadeautjes en fairtrade producten, als noten, chocolade en fruit in blik. Bonbons van Twente Decadente uit Hellendoorn, om maar iets te noemen. “En het loopt lekker”, zeggen de vrijwilligers, die wel verbaasd zijn dat er nog steeds mensen in de gemeente zijn die de wereldwinkel niet kennen.

Kerstartikelen

Momenteel staan er heel veel verrassende kerstartikelen uitgestald bij de wereldwinkel. De beide inkoopsters Yvonne en Yvonne hebben bij de groothandel van de wereldwinkel in Culemborg eigentijdse, duurzame en trendy kerstartikelen ingekocht. Natuurlijk kerstkaarten van oogstafval, kaarten van Amnesty en de kalender van Oxfam Novib.Veel kerststalletjes, vilten kersthangers, hangers van beschilderde kalebassen (uit Gambia), kaarsen in een chique soort Pokemonbal gemaakt van sojawas. “Die kaarsen maken ook nog eens minder roet.” En lucifers met de slogan ‘You Light Up The World’. Er is te veel om op te noemen. De originele boeketten met thee en lekkers, die in de winkel gemaakt worden blijven populair. Op verzoek kunnen in kleine hoeveelheden ook duurzame en verantwoorde kerstpakketten worden gemaakt door de vrijwilligers.

Meer keuze

Sinds de verhuizingen van de Grotestraat naar het Keizerserf is het assortiment van de wereldwinkel uitgebreid. “We hebben nu prachtige tassen, gemaakt van restmateriaal en kurk, en hippe kleding (warme truien) van Sari Fair Fashion uit Dalfsen. Natuurlijk ecologisch verantwoord”, zegt Ans die niet in de winkel staat, maar in het bestuur zit. De meeste vrijwilligers hebben binnen de wereldwinkel meerdere taken. Nieuw is ook het duurzame, rubberen speelgoed uit Sri Lanka voor baby’s en peuters. Er zijn ook houten puzzels met gifvrije verf, boekjes voor peuters en kleuters en voor oudere kinderen boeken van Jane Goodall over chimpansees. En voor volwassenen boeken met recepten.

Ook heeft de wereldwinkel wasbollen voor in de droger die energiebesparend werken en schoonmaakmiddel van Marcel’s Green Soap. Natuurlijk zijn er nog steeds de bekende beelden en beeldjes van scrap metal en steen. Koffiebekers en stoffen broodzakjes. Allemaal artikelen die de koper een goed gevoel geven, maar minstens zo belangrijk, er voor zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden een goed loon krijgen waardoor ze beter voor hun gezin kunnen zorgen en hun kinderen naar school kunnen laten gaan. “Als mensen daar goed verdienen, hoeven ze ook niet naar Europa te komen voor een beter leven.”

Green January

Met de aanbiedingen van Black Friday heeft de wereldwinkel niets, wel met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Want in de maand januari 2023 start de wereldwinkel met een eigen actie; Green January! “Dan gaan wij kortingen geven.” In de winkel werken rond de zeventig vrijwilligers, meerendeels (maar niet alleen) ouderen. De vrijwilligers weten dat ze zinvol bezig zijn. En wie ook een leuke en goede vrijetijdsbesteding zoekt is van harte welkom in het team.

Afbeelding
Afbeelding