Afbeelding

Hoe komt het schone water in de kraan en wat gebeurt er met het vuile?

Zakelijk

NIJVERDAL – Op woensdagavond 13 oktober om 19.30 uur in Het Centrum komt u van alles te weten over de kringloop van het water. Gewoon het water dat uit de kraan komt en wordt doorgespoeld in het toilet. Water staat momenteel in het brandpunt van de belangstelling: of er is te weinig of er is te veel. We verdrogen of verdrinken! De Groene Kerk heeft een avond georganiseerd waar in samenwerking met de gemeente, Vitens en het Waterschap uitvoerig over deze aspecten van water gesproken gaat worden. De toegang is gratis.

Johan Schoppink lid van de Groene Kerk legt uit dat we ons meer bewust moeten worden van ons watergebruik en minder moeten verspillen. “Eerst vertelt er iemand van Vitens over ons water, dan van de gemeente over waterleidingen en riolen, dan iemand van het Waterschap over de afvoerwaterzuivering.”

De Groene Kerk Commissie stelt zich voor

Men zegt: “De Groene Kerk Commissie is een onderdeel van de diaconie van de Protestantse Gemeente te Nijverdal. “Binnen onze kerk geloven wij dat we als rentmeesters met respect met de aarde om moeten gaan, en deze zo goed mogelijk moeten bewaren voor ons nageslacht. Dit was ons uitgangspunt toen we een aantal jaren geleden begonnen met de Groene Kerk Commissie. Maar waar begin je; we hebben contact gehad met verschillende kerken en hebben gekeken richting de gemeente Hellendoorn. Intussen bleek dat de gemeente Hellendoorn ook al veel geregeld had. Inmiddels kwamen we via diverse wegen in contact met verschillende organisaties, en wisten ze ons via de kerk ook te vinden. Inmiddels zijn we onderdeel geworden van de landelijke Groene Kerk, (hierin zitten diverse kerken, synagogen, moskeeën en maatschappelijke organisaties) en hebben we in 2019 tijdens de duurzaamheidsweek de aanmoedigingsprijs gekregen. (Het Reizende Duurzame Compliment is een initiatief van Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn. De stichting wil hiermee mensen, groepen, organisaties in het zonnetje te zetten die zich inzetten voor een duurzame samenleving in de gemeente Hellendoorn). Allereerst hebben we geprobeerd om een draagvlak te creëren binnen de kerk, en hebben we hebben ons gepresenteerd tijdens de startdienst van het kerkelijk jaar. Tevens houden we in februari een warme truien zondag (zet de verwarming een graadje lager en trek een warme trui aan) en schrijven regelmatig een stukje in het Kerkvenster. Omdat er voor het milieu en duurzaamheid al veel geregeld is, zijn wij ons gaan bezighouden met bewustwording van de mensen. Zo hebben we een voorlichtingsavond gehad met het IVN over het klimaat (door Reinier van de Berg, weerman bij RTL) en organiseren we op 13 oktober een avond over het drink-, riool- en oppervlaktewater.”

En verder: “Iedereen moet waterschapsbelasting en rioolheffing betalen, maar wie heeft er wel eens over nagedacht wat ze met dit geld doen? Daarom organiseren we samen met Vitens, de gemeente Hellendoorn en het Waterschap Vechtstromen deze avond. De volgende onderdelen komen aan bod: - Wat is er voor nodig om het water in de kraan te krijgen, - wat gebeurt er als het water via de afvoer verdwijnt, - en hoe komt het vervuilde water weer terug via rioolwaterzuivering naar het oppervlaktewater, enz.” 

Vitens, de gemeente en het Waterschap Vechtstromen geven uitleg over wat er allemaal gebeurt tijdens dit proces op donderdag 13 oktober in Het Centrum, aanvang 19.30 uur. U wordt verwelkomt met een kop koffie. De entree is gratis, maar er staat wel een bus bij de uitgang voor de gemaakte kosten. 

Afbeelding