Afbeelding

Noaberschap is in Twente uitgevonden

Zakelijk

HELLENDOORN / WIERDEN - Op zaterdag 24 september vond de uitreiking van de Beste Buur Bokaal plaats in maar liefst veertien gemeenten, waaronder in Wierden en Hellendoorn. Uit 27 inzendingen (10 uit Wierden en 17 uit Hellendoorn) nomineerde de jury drie inwoners uit de gemeente Wierden en drie inwoners uit Hellendoorn voor de Beste Buur Bokaal. 

De uiteindelijke winnaars werden bekend gemaakt op Burendag (zaterdag 24 september). John Olde Olthof, directeur-bestuurder Reggewoon, gaf in zijn welkomstwoord aan dat hij het mooi vindt om te zien dat er in deze tijd zo veel saamhorigheid is: “We zien dat het steeds belangrijker wordt om dingen samen op te pakken; vooral met de aanhoudende vergrijzing in de samenleving. We willen de winnaars en de andere genomineerden vandaag in het zonnetje zetten en als voorbeeld gebruiken van hoe het kán.”

Harry en Ans zijn een voorbeeld voor anderen

Doret Tigchelaar, burgemeester van Wierden, reikte de bokaal uit aan Harry Eektimmerman. Ze benadrukte nog eens dat ze kan zien dat mensen écht naar elkaar omkijken in de gemeente. Harry heeft gewonnen, omdat hij altijd klaar staat voor de bewoners van wooncomplex De Holtinck in Wierden. In zijn nominatie staat: “Je kunt het zo gek niet bedenken of Harry doet het voor de bewoners. Hij is altijd aanwezig om te helpen bij diverse activiteiten, en hij helpt met klusjes om het pand.”

In de gemeente Hellendoorn was Ans Flierman de gelukkige winnaar [zie foto]. Zij hielp haar buurvrouw door een moeilijke periode heen door voor haar te koken en een deel van het huishouden op zich te nemen. Dit deed ze naast haar vrijwilligerswerk voor De Zonnebloem en haar rol als mantelzorger voor haar moeder. Volgens locoburgemeester Gea Oord (gemeente Hellendoorn) heeft Ans “niet door hoe belangrijk het is wat zij doet voor anderen. Daar mag ze heel trots op zijn.”

De winnaars kregen een bokaal, dinerbon en een bos bloemen. Daarnaast mogen zij een locatie in hun eigen gemeente aanwijzen waar een bankje komt te staan. Op deze manier hopen we plekken te creëren waar mensen uit de buurt samenkomen. 

Samen tegen vereenzaming

In 2018 begon de verkiezing op initiatief van woningcorporatie Reggewoon. Toen deden de gemeenten Wierden, Hellendoorn en Almelo mee. Nu doen de lokale woningcorporaties, huurdersorganisaties en alle 14 Twentse gemeenten mee. De samenwerkende partijen zijn het erover eens dat een sociaal, veilig en actief leefklimaat van belang is om langer thuis te blijven wonen. Een prettig leefklimaat helpt tegen vereenzaming en draagt bij aan Twents noaberschap. Samen leveren we een bijdrage om ontmoeting en verbinding tussen mensen in buurten te stimuleren. Om die reden organiseerde Reggewoon een koffiemiddag voor alle buren van haar pand in Nijverdal. Op donderdag 22 september waren zij uitgenodigd om elkaar te ontmoeten in het pand van Regewoon, onder het genot van een kop koffie of thee en wat lekkers. De bewoners vonden het een erg leuk initiatief en het “mocht zeker vaker!”.