Afbeelding

‘Fantastisch en indrukwekkend wat er hier gepresteerd wordt’

Uitgaan en cultuur

NIJVERDAL – Gezellige drukte in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Kunstenaars onder elkaar bewonderen elkaars werk. Onlangs opende wethouder Peter Lage Venterink de expositie Eigen Oogst Uitgelicht in het HvCB. De kunstwerken van tien uitgelichte kunstenaars zijn gratis te bewonderen tot en met 12 februari. Wethouder Peter Lage Venterink: ‘Fantastisch en indrukwekkend wat er hier gepresteerd wordt’.

Bijzonder afwisselend

Alweer voor de zesde keer wordt de jaarlijkse tentoonstelling Uitgelicht in het Huis voor Cultuur en Bestuur gehouden. Met deze locatie midden in de samenleving van het dorp is de Stichting Eigen Oogst bijzonder tevreden. Tijdens een woord van welkom vertelde voorzitter Rinke Slump dat een kunstenaar maar eens in de vijf jaar uitgelicht kan worden. En dat ondanks verzoeken voor een beoordeling door een jury de bezoekers mogen blijven stemmen op de kunstwerken van hun keuze voor Uitgelicht. Vervolgens gaf de wethouder van -onder meer- Cultuur Peter Lage Venterink blijk van zijn waardering voor de organisatie en de kunstenaars. ‘Indrukwekkend en fantastisch’ noemde hij de kunstwerken op de expositie. Hij liet merken dat hij de verschillende kunstwerken al goed bekeken had. “Hoewel de beoordeling van kunst natuurlijk een kwestie van smaak is daardoor persoonlijk en subjectief”, zoals hij opmerkte vond hij soms een ander werk mooier dat het ‘uitgelichte’. “Bij de foto’s van Jaap de Beer vind ik ook foto van het meisje met de titel ‘stralende dag’ de mooiste. Maar bij Marieke van Petersen val ik voor haar schilderij ‘geflest’; een landschap in een drijvende fles. Bij de serie van Michel van Dijk met Bruce Springsteen vraag ik me af wat die twee vingers bij de dame op het linker paneel betekenen.” Hij roemde ook speciaal de metaalkunst van Tia Teijema en eindigde zijn korte toespraak met een quote van Pablo Picasso ‘goede smaak is de vijand van de creativiteit’.

Naast schilderijen in verschillende technieken, landschappen en portretten, zijn er ook bijzondere quilts en raku keramiek huisjes, werken in glasfusion en houten beelden te zien. Verschillende kunstwerken zijn te koop. 

De tien uitgelichte kunstenaars zijn:

Metaalkunst: Tia Teijema met ‘Vogel’.

Keramiek- en houtkunst: Herman Fransen met ‘Middeleeuws huis’. Roel Imbos met ‘3 Ganzen in het haverstro’.

Glaskunst: Marjan Harmsen met ‘Glazen schaal’.

Schilder- en tekenkunst: Michel van Dijk met ‘Bruce Springsteen’. Marieke van Petersen met ‘Mijn open boek’. Marinus de Vos met ‘Ocean’. H. Bonhof met ‘Het leemhuussien’.

Textielkunst: Marjo Bonnier met ‘Overdaad’.

Fotokunst: J. de Beer met ‘Een stralende dag’.

De expositie Eigen Oogst Uitgelicht in het Huis voor Cultuur en Bestuur is een bezoek meer dan waard! De expositie is gratis te bezoeken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding