Afbeelding

Ook deze kunstenaars komen met hun werk bij Uitgelicht

Uitgaan en cultuur

NIJVERDAL – Verleden jaar ( klinkt als lang geleden) is er in de Week van Hellendoorn en Nijverdal aandacht geschonken aan een aantal kunstenaars van wie in januari en februari andere werken in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur te bewonderen zijn. Niet allemaal konden ze op tijd bereikt worden, daarom komen er nu nog enkele aan het woord.

Marieke van Petersen had er niet op gerekend dat ze uitgelicht zou worden. “Wel vind ik dit een mooie erkenning en motivatie om door te blijven gaan met schilderijen maken, om mensen te blijven boeien en inspireren”, zegt ze. Ze is nog niet zo lang actief creatief bezig. “Ik heb geen scholing of cursus gehad voor het schilderen. Ik ben een autodidact, met een ‘bijzonder’ brein. Ik ben begonnen in 2007 met surrealistische fotobewerkingen. Dat was ook tevens mijn eerste deelname aan Eigen Oogst.Daarna heb ik met veel oefenen en vooral kijken naar schaduw en licht, het schilderen op doek, me eigen gemaakt.” In de coronaperiode heeft ze best wat werken gemaakt. Het meest productief met schilderen is ze als het wat minder met haar gaat. Ze legt uit: “ Dus als ik heel veel schilderijen in korte tijd maak, vragen mensen me wel eens, gaat het wel goed met je? Haha.. Dus ik hoef niet gelijk in mijn kwasten te springen!” Ook fotografie vindt ze nog steeds erg mooi om te doen met name dan toch weer de surrealistische bewerkingen daarvan.” Marieke stuurde voor Eigen Oogst het schilderij ‘Mijn open boek’ in gesso en acryl in.

Herman Fransen vormt samen met zij vrouw Gerrie een keramistenduo. Het telefoontje van Eigen Oogst dat hij zoveel reacties had gekregen, heeft hem wel verrast. Hij vertelt: “Daar Gerrie al circa 30 jaar aan pottenbakken doet en in de loop van de jaren op kunstmarkten ging staan ben ik acht jaar geleden ook besmet geraakt met het pottenbakkenvirus. We zijn blij dat de corona weer achter de rug is, zodat er weer kunstmarkten zijn.” Omdat hij steeds met z’n hobby bezig is, wordt z’n voorraad werken steeds groter. “Het Raku stoken doen we in de tuin nadat we eerst de buren hebben gewaarschuwd voor de rookoverlast. Nu staan we in de zomer ongeveer op vijf kunstmarkten als Keramisten Duo. Gerrie doet handvormen en het draaien van potten en ik ben meer van huisjes maken enz. Van uit mijn beroep als bouwvakker zit dit waarschijnlijk in de genen.” Herman Fransen is verder actief in zijn volkstuin en bij de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal.

“Gezien het enthousiasme wat ik zoal van iedereen hoorde had ik een klein beetje het vermoeden dat ik misschien wel uitgelicht zou worden”, zegt Michel van Dijk. Hij stuurde een portret van Bruce Springsteen in. Hij vindt Eigen Oogst elk jaar een mooie belevenis, en kijkt ook graag naar de mooie werken van andere kunstenaars op de tentoonstelling. Hij vindt dat ook dit keer de werken buitengewoon fantastisch waren. “Je ziet gewoon dat ook dit jaar de lat weer erg hoog lag, en dat we toch maar weer trots mogen zijn met het geweldige talent, de fantastische organisatie en de grote opkomst van het publiek.” Michel is groot fan van Bruce Springsteen: “Eerlijk gezegd was ik met dit schilderij begonnen, omdat ik zomer 2023 voor het eerst een concert ga meemaken, samen met mijn beste kameraad in Düsseldorf. Wat zou het mooi zijn, en wat zou het voor mij een kers op de taart zijn als ik dat schilderij aan hem zou mogen laten zien.” Hij vervolgt: “Ik ben van kleins af aan al bezig met tekenen ( autodidact). En als je een leraar van mijn kleuter- of basisschool zou aanspreken, dan komen er meteen de verhalen dat ik altijd op het schoolbord treinen zat te tekenen.Het tekenen van portretten deed ik vanaf mijn 12de, en de potlood tekeningen heb ik tot mijn 38ste gedaan, en toen ben ik merendeels begonnen met het schilderen van portretten.”Graag wilde hij een soort rode draad in zijn werk met bijvoorbeeld het schilderen van muziekartiesten. In 2009 is hij met bekende Volendammers in aanraking gekomen en heeft een complete palingsound met deze artiesten gechilderd en geëxposeerd in het Palingsound museum in Volendam. Dat zijn werk gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat hij in alle jaren dat hij meedoet voor de derde keer is uitgelicht.

Hij wil graag nieuw werk laten zien bij Uitgelicht en zegt niet zoveel op voorraad te hebben. Net als het schilderij van Bruce Springsteen wil hij andere grootheden schilderen. En dan speciaal grote muzikanten. Daar is hij momenteel druk mee bezig. “En er zit een schilderij bij waar mijn jongste dochter erg blij van wordt en waarschijnlijk de oudste ook wel”, licht hij een tipje van de sluier op. De toelichting geeft hij bij Uitgelicht. Lekker bezig zijn met hout, buiten zijn en de tuin op orde houden, vindt Michel ook fijn!

Afbeelding
Afbeelding