Anthoinette Weijn met het eerste, orginele boek dat zij aan haar partner Hans cadeau gaf.
Anthoinette Weijn met het eerste, orginele boek dat zij aan haar partner Hans cadeau gaf. Foto: Bianca Hellemons

Beschermengelen van partner Anthoinette Weijn zijn inspiratie voor wonderlijk boek

Uitgaan en cultuur

NIJVERDAL – Anthoinette Weijn, alias Fee Buitenkeet, komt deze winterse dagen met een nieuw boek: Hansi en de engelen. Een wonderlijk boek over engelen. Maar het is evenzeer een waarheidsgetrouw verhaal over een idyllische jeugd in een boerendorpje aan de voet van de Karawanken, een bergmassief in Karinthië. “Het kan gelezen worden als een sprookje voor mensen van acht tot tachtig.”

De Nijverdalse maakte ruim vijf jaar geleden haar debuut met haar kinderboek ‘Sprooksels - Verhalen uit het Nijvere Dal’, waarbij Nijverdal een belangrijke rol speelt. Twee jaar geleden kwam ze met haar eerste online beeldverhaal over een heks in het Sallandse bos. En nu met een boek voor volwassenen.

Beschermengelen

“Hansi en de engelen gaat over een jongetje dat opgroeit op een idyllisch plekje in de Alpen, het voorportaal van de hemel. En daar heeft hij ontmoetingen met maar liefst elf engelen. Hansi vertelt het verhaal vanuit zowel zijn jonge als zijn oude zelf en wordt daarbij begeleid door de filosofisch-beschouwende verteller”, geeft Anthoinette aan. Vanuit deze drie gezichtspunten beleeft de lezer Hansi’s leven met zijn vriendjes Toni, Franzi en Branco en zijn familie. Er zijn vreugde en verdriet, met als rode draad de elf engelachtige verschijningen die hem steeds bewaren voor het ongeluk.

Feitelijk gaat het boek over de eerste elf levensjaren van haar partner Hans, die 73 jaar geleden op pinksterzondag in Oostenrijk is geboren. Als kind van vader Jozef en moeder Maria. “Geen grap, ze heetten echt zo”, benadrukt Anthoinette. “Hans heeft altijd veel geluk gehad in zijn leven, hij heeft veel overleefd. Hij heeft twee keer een bijna dood ervaring gehad. Toen hij een half jaar oud was, was hij zo ernstig ziek. Hij bleek een dubbele longontsteking te hebben. De huisarts werd erbij gehaald en die zei ‘dat wordt niet meer wat, ik kan hem niet redden’. Zijn moeder heeft Hans toen in doeken gewikkeld en is met de baby door de sneeuw naar haar schoonzus gelopen. Schoonzus Theresia heeft een tobbe vol met kwark omgekeerd en Hans in de kwark gelegd en daarna weer in doeken gewikkeld. En daarna zijn ze gaan waken over de baby. De volgende dag lagen er vlokken kwark op de grond en lag Hans aan de borst te drinken.” Theresia is de eerste engel die in het boek verschijnt.

Verjaardagscadeau

Hansi en de engelen schreef de Nijverdalse in eerste instantie alleen voor haar partner. En (klein)kinderen. “Hij heeft tegen mij gezegd: niemand gelooft al die verhalen als ik het vertel. En het leek mij leuk om het voor de kinderen op te schrijven. Ik was bezig met het schrijven van een sprookje, om daarvan tevens een spel van uit te brengen. Daar was ik al een jaar mee bezig geweest, maar het kwam maar niet van de grond. En toen kwam Corona, dus ben ik begonnen met Hans’ verhaaltjes.”

Anthoinette begon aan het boek, om het op Hans’ 73ste verjaardag cadeau te doen. Het had toen nog de titel ‘Engelen in het voorportaal’. Ze wilde het boek na laten lezen en nam contact op met Paul Abels van AFdh Uitgevers. Na drie weken ontving ze een reactie: of ze het hele manuscript toe wilde sturen. “Een paar weken later schreef Paul op zijn social media ‘ik heb goed nieuws voor engelen’. Dus ik stuurde een bericht met de vraag wat hij daarmee bedoelde. Hij stelde voor het boek uit te geven.” In een oplage van 600 stuks is het 144 pagina’s tellende boek met kleurrijke illustraties van Jan Jutte te koop.

Boekpresentatie

Op donderdag 29 december vindt, in samenwerking met AFdH Uitgevers, de feestelijke boekpresentatie plaats van het boek Hansi en de engelen. Dat gebeurt vanaf 14.00 uur bij het Bezoekerscentrum SBB in Nijverdal. De presentatie is in handen van Heidi Koren, Stadsdichter van Nijmegen. Na afloop is er ruimte om het boek te kopen en te laten signeren. Belangstellenden voor de boekpresentatie dienen zich aanmelden, want het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan via: aweijn@live.nl.