Afbeelding

Heerlijk vrij bewegen zonder pijn in water van 31,5 graden

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL – Vier dames en twee heren zijn releaxed bezig in het (ondiepe) instructiebad van Het Ravijn. Ze doen wat oefeningen met spelmateriaal. Een paar andere dames drijven met kragen om wat rond. Om mee te doen met aquagym hoef je niet te kunnen zwemmen. Het is een les aquagym van de Stichting Revalidatie Zwemmen, kortweg SRZ. SRZ bestaat al 32 jaar. En Ina Muller geeft 29 jaar les en begleiding. “Er zijn mensen die hier al zo’n dertig jaar komen”, zegt ze. “Mensen met spierklachten of chronische ziekten, bijvoorbeeld. Maar er zijn ook mensen die weer conditie opbouwen in het water na een (verkeers)ongeluk. ”

Sociaal

In de begintijd had de SRZ zo’n driehonderd leden; dat aantal schommelt nu rond de honderd. “En dat is eigenlijk te weinig”, legt Ina uit. “Want we hebben nu lessen op drie verschillende dagen en met minder leden zou dat naar twee dagen moeten. Dan kunnen onze leden niet meer kiezen.” Zij mogen namelijk twee keer per week komen. De leeftijd van de deelnemers speelt geen rol; grofweg van 90 tot 20 jaar. Wel geeft Ina Muller aan dat de grootste groep zo rond de 70 jaar is. Verschillende deelnemers genieten ook van het sociale aspect. “Er is aandacht voor elkaar. We praten over wat ons bezig houdt.” Deelnemers komen niet alleen uit de gemeente Hellendoorn, maar uit de hele omgeving. Een aantal mensen uit Rijssen komt samen in een auto. 

Gemakkelijker bewegen

Stichting Revalidatie Zwemmen onderscheidt zich van andere zwemclubs in verschillende opzichten. “Wij zijn altijd met twee begeleiders en geven les aan heel kleine clubjes.” Maar er is meer: “We nemen de tijd voor de leden, praten met hen en kennen hun ziektebeeld. Ze krijgen individuele aandacht. We weten wat ze aan kunnen en passen hun les aan op hun niveau. Er is geen harde muziek die ongewild het tempo opzweept.” Voor sommige leden moeten specifieke oefeningen bedacht worden. Er worden ook steeds andere oefeningen bedacht ‘om het leuk te houden’. De leidsters van SRZ hebben contact met fysio De Haere. Via de fysio komen er wel eens menen door omdat bewegen en oefenen in warm water zoveel gemakkelijker gaat. Ina: “Het water draagt en helpt je. Bewegen in het water is zoveel gemakkelijker. Als je dat een keer ervaren hebt, merk je het verschil. Er komt hier een meneer die zegt dat hij het zo fijn vindt om wekelijks twee uurtjes zonder pijn te zijn!”

Aquagym en aquajoggen

Naast aquagym in het ondiepe bad met spelmateriaal biedt SRZ ook aquajoggen in het diepe bad. “Daarvoor moet je wel watervrij zijn. Er worden verschillende oefeningen gedaan. Het gaat niet om presteren, iedereen weet waarom hij hier is”, zegt Ina. Aquajoggen gebeurt ook weer met twee leidsters. Deelnemers maken gebruik van een wetbelt van de vereniging. Als ze dat op prijs stellen kunnen ze ook weer een nekkraag om. “We kijken naar wat iemand aan kan.Er zijn ‘luie’ trappen om gemakkelijk het water in en uit te komen en speciale liften voor in en uit het bad. Sommige deelnemers gaan even uitrusten aan de kant. Dat is allemaal mogelijk. Net als gewoon rustig zelf zwemmen.”Alle reden dus voor twijfleaars om eens een keer te gaan kijken.

Aanmelden en info

Een verwijsbrief van een arts is niet nodig. Iedereen kan zich zelf aanmelden om te zien of het iets voor hem of haar is. Twee proeflessen zijn gratis. SRZ geeft op maandag, dinsdag en vrijdag verschillende lessen. Info over tijden staat op de website srz-hellendoorn.nl belangsellenden kunnen ook een mailtje sturen naar info@srz-hellendoorn.nl en leidster Ina Muller ( inamuller@gmail.com)geeft ook graag telefonisch informatie 06-53398647.