Niek (midden) zamelt met zijn actie geld in voor de Nierstichting.
Niek (midden) zamelt met zijn actie geld in voor de Nierstichting.

Niek probeert hardlooprecord op Pieterpad te verbreken voor Nierstichting

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL - Het 498 kilometerslange Pieterpad is al een behoorlijke afstand om te wandelen, laat staan hard te lopen. Toch is dat precies wat Niek Dijkstra van plan is. In april gaat hij het Pieterpad in één keer hardlopend afleggen voor het goede doel: de Nierstichting. Daarbij probeert hij ook nog eens deze afstand zo snel mogelijk af te leggen. “Het record staat nu op 78 uur en 10 minuten”, zegt Niek.

Het Pieterpad is het bekendste wandelpad van Nederland. Het loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg en is 498 kilometer lang. Niek wil die route dus gaan rennen voor zijn kameraad Sander, die onlangs een nier heeft gekregen van zijn zus. “Hij heeft vroeger een nier van zijn moeder gehad, die functioneerde niet goed meer. Sander moest opnieuw een donornier ontvangen en in december heeft hij die operatie ondergaan.”

Het is niet de eerste lange afstand die Niek zal afleggen. Hij heeft al eens de Markerwaarddijk heen en terug gelopen en drie jaar geleden heeft de Nijverdaller de Friese Elfstedentocht, 230 kilometer, in 19 uur gelopen. “Dat was in drie dagen en met slapen tussendoor”, geeft Niek aan. “Nu zullen het korte slaapjes zijn, variërend van een half uur tot anderhalf uur.” En Sander is bij elk hardloopevenement erbij geweest.

Toen het Pieterpad onder Nieks aandacht kwam, heeft hij niet lang getwijfeld. “Dit kwam voorbij en ik hou er wel van om mijn grenzen te verleggen. Maar ik wil er dan wel een goed doel aan koppelen. Voor Sander en iedereen met een nierziekte ga ik de uitdaging aan om het Pieterpad in één keer hardlopend te volbrengen en daarmee geld in te zamelen voor de Nierstichting. Op deze manier dragen we bij aan gezonde nieren voor iedereen.”

Het record op het Pieterpad staat op de naam van Addie van der Vleuten. De hardloper uit het Brabantse Best heeft het bijna 500 kilometer lange pad afgelegd in 78 uur en 10 minuten. “Alles is er wel op gericht om die 78 uur te halen, maar finishen is belangrijker voor mij”, geeft Niek aan. “Ik ga me er niet blind op staren, dat werkt verlammend.”

Niek traint er hard voor. Naast zijn werk loopt hij ruim 100 kilometer per week. In de ochtend met zijn maatje voordat hij naar het werk gaat, in de avonduren is Niek veel op de banen van Atletics te vinden.

Delen van het bekende wandelpad in Drenthe, Overijssel en Gelderland heeft hij al gelopen. Eind februari wil hij delen in Limburg en Gelderland verkennen. “Het is gewoon mijn duurvermogen trainen, want 500 kilometer kan je toch niet trainen. Ik heb veel marathons gelopen en dan loop je vol gas. Nu is het de bedoeling die energie meer te verdelen. Het moeilijkste voor mij is om langzamer te leren lopen.”

Een mooie uitdaging dus voor de Nijverdaller. En iedereen leeft met hem mee. Al verklaren velen hem ook voor gek. “De meesten zeggen ‘Je bent knettergek, mij niet gezien!’ Dat is ook wel een beetje logisch, toch? Je moet ook wel een beetje gek zijn om dit te doen”, geeft hij toe.

Niek start op maandag 3 april en hoop op donderdag 6 april de eindstreep op de Sint Pietersberg in Maastricht te bereiken. Wie hem en de Nierstichting wil steunen, kan donderen via: actie.nierstichting.nl/fundraisers/niek-dijkstra.