Nijntje Beweegdiploma laat alle kinderen lekker bewegen.
Nijntje Beweegdiploma laat alle kinderen lekker bewegen.

Kinderen halen Nijntje Beweegdiploma bij Gymsport vereniging Fysion

Sport en vrije tijd

NIJVERDAL - Na twintig weken plezier, bewegen en oefenen in Sporthal Kruidenwijk werden vorige week de Nijntje beweegdiploma’s uitgereikt. Voor de meesten hun eerste diploma bij Gymsport vereniging Fysion Nijverdal, voor een enkeling hun tweede beweegdiploma.

Met een gezellig eindfeest mochten de peuters en kleuters aan familieleden laten zien wat ze vanaf de zomervakantie allemaal hebben geleerd. “Vallen, springen, opstaan, rollen, mikken. Alle basisonderdelen van bewegen komen aan bod via leuke oefeningen en spelletjes”, geeft Kim Groothuis aan. Elke maandagmiddag bewegen de kinderen van 3 tot en met 6 jaar onder zijn leiding. Er is plaats voor ongeveer zestien kinderen, die onder begeleiding van Kim en zij twee assistentes Ella en Jasmijn een uur gymmen. “Alles wat we doen, is educatief opgebouwd in speelse vorm. Hierdoor zien de kinderen het als leuke dingen doen.”

Bewegen is belangrijk

Het Nijntje Beweegdiploma is een serie beweeglessen waarin kinderen wekelijks speelplezier hebben en tegelijkertijd alle essentiële basisvormen van bewegen leren. “Kortom, het is een combinatie van plezier met een flinke dosis gezonde ontwikkeling.”

In de lessen van het Nijntje beweegdiploma kunnen peuters en kleuters bijvoorbeeld naar hartenlust balanceren, rollen, huppelen, klauteren, springen, zwaaien, vangen, gooien en schoppen. “Kinderen moeten een uitlaatklep hebben. Veel bewegen is daarom belangrijk voor ze. Tijdens het uurtje Nijntje gym moeten de kinderen bewegen én plezier maken, verder helemaal niets.” Ook leren ze sociale vaardigheden als samen spelen, op je beurt wachten en goed met elkaar omgaan.

Volop variatie

Voor de zomervakantie werd ruim een half jaar proeflessen gedraaid met Nijntje Beweegt. Sindsdien is het aanbod in spelmateriaal gegroeid. Door middel van een subsidie van de gemeente Hellendoorn, die achter divers bewegen staat, is voor Nijntje Bewegen materiaal aangeschaft. Zo zijn er hoepels, pionnen, kleurrijke stepping stones, plankjes om een balance parcours uit te zetten, stokken voor op de pilons en een mini airtrack. Maar Kim neemt zo nu en dan ook eigen ontwikkeld materiaal mee. Zo stonden er rond Sinterklaas enkele bakken in de zaal. “De ene ‘voelbak’ had ik gevuld met stro, een andere met pepernoten en nog een andere met wat jute. Zo spelen we ook met het sensomotorische deel van de kinderen. Ja, en dan vindt het ene kind het spannender dan de ander.”

Vijf kinderen ontvingen tijdens het Nijntje beweegfeest hun eerste Nijntje diploma, vier kinderen hun tweede. Na het behalen van het Nijntje 1 diploma kunnen de kinderen doorgaan voor het Nijntje 2 diploma. “Dan zijn de bewegingen net iets uitdagender”, geeft Groothuis aan. “Daarna kunnen de kinderen hier nog even door blijven sporten. We hopen dat ze aan het einde doorstromen naar een van de andere groepen binnen onze vereniging Fysion.”

Samenwerking

Om nog meer kinderen in beweging te brengen, heeft Groothuis de afgelopen 1,5 maand proeflessen gegeven bij vier verschillende locaties van dagopvang Columbus. De komende 1,5 maand geeft hij proeflessen bij vijf basisscholen. “Als zij het keurmerk Nijntje Beweegdiploma willen voeren, dan kunnen we daar lessen aanbieden. De school of instantie mag dan met het keurmerk aangeven dat zijn een divers beweegprogramma aanbieden.”

De volgende stap is Nijntje voor iedereen. “Hierbij wil ik contact leggen met het consultatiebureau, huisartsen en fysiotherapeuten. En instanties voor kinderen met een lichtelijke beperking. Zij moeten ook mee kunnen doen in de reguliere Nijntje Beweeg-lessen.”

Nijntje Beweegdiploma laat alle kinderen lekker bewegen.