Afbeelding

Kom buiten genieten!

Natuur en milieu

NIJVERDAL - De lente is in het land en de paasdagen staan voor de deur. In ideale combinatie om weer de natuur in te duiken. Kom wandelen, kom fietsen, kom spelen, kom genieten! Bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer, Grotestraat 281 in Nijverdal zijn weer tal van activiteiten voor oud en jong om de lente te beleven.

Maak bijvoorbeeld een comfortabele rit met de heideslak en ontdek de Sallandse heuvelrug. U kunt kiezen uit een korte of een lange rit. Een enthousiaste chauffeur vertelt u onderweg allerlei bijzonderheden van het gebied. Geniet van de uitgestrekte natuur van het bos en de hei. De Heideslak is een elektrokar die stapvoets en geruisloos door het bos rijdt.

Op vrijdagmiddag 7 april kunt u op bezoek bij de wollige dames bij schaapskooi Twilhaar. Vanaf het buitencentrum wandelt u naar de schaapskooi waar u ontvangen wordt door de wollige dames en een vrijwilliger van de stichting schaapskudde Twilhaar. Hoeveel schapen zijn er, waarom zijn schapen zo belangrijk voor de Sallandse heuvelrug en de wat is het belangrijke werk van de kudde-beschermhond? De gids geeft onderweg uitleg over het bos en de heide, de schaapskooi. Lukt het lopen niet zo goed of laat u zich liever rijden boek dan een themarit met de heideslak naar de wollige dames.

Lentekriebels betekent ook dat heel veel vogels op zoek zijn naar een woning om een gezin te stichten. Help de vogels en maak zaterdag 8 april een nestkastje. De vogels zullen erg blij mee zijn en het is een feestje om de vogels druk in de weer te zien met takjes, mos en een aantal weken later heen-en-weer te zien vliegen met rupsjes.

Stap zondag 9 april vroeg om 6 uur uit de veren voor een ochtendwandeling over de Sallandse Heuvelrug met de gids van Staatsbosbeheer. Je wandelt door het glooiende landschap van bossen en heidevelden. Onderweg vertelt hij je over de natuur, cultuur en historie van deze streek. En natuurlijk zie en hoor je de natuur ontwaken: het eerste zonlicht valt over het landschap, vogels laten zich horen. Wie weet kruist een van de bewoners je pad, zoals vos of ree. Een goede en gezonde start van je dag!

Maandagochtend 10 april is er speciaal voor (groot)ouders en (klein)kinderen een vogel-ontdektocht. Waarom fluiten vogels? Welke vogels wonen in het bos? Bekijk verschillende veren en nestjes en luister naar de vrolijke fluiters. Aan het einde van de ochtend weet je vast en zeker het verschil tussen een kool- en pimpelmees en weet je wie de grootste ‘herriemaker’ van het bos is!

Of ga op bezoek bij de kabouters van de Salland. Volg de eekhoorntjes en kom spelen, klim op de toren en roetsj over de kabelbaan. Na die tijd kan je een kijkje nemen in het buitencentrum en een wat lekkers drinken en eten bij het restaurant Buitengewoon Lekker.

Kijk voor alle activiteiten en data op de website van Staatsbosbeheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/activiteiten?type=agenda&natuurgebied=Salland 

Afbeelding