Afbeelding

Hondenbezitters die huisregels Staatsbosbeheer in acht nemen krijgen lekkers voor hun viervoeter

Natuur en milieu

NIJVERDAL – De natuur ontwaakt langzamerhand in de komende periode. Het is de tijd dat de reekalfjes geboren worden en de vogels gaan nestelen. Allemaal jonge dieren. In deze tijd, de ‘broedperiode’ van 15 maart tot 15 juli, is de natuur extra kwetsbaar. Dat betekent ook dat de boswachters extra gaan opletten op de gedragingen van de natuurgenieters in het bos, op de heide en in de natte natuurgebieden.

Boswachter Wilco van Burken en zijn collega Ben Vlaskamp hebben grote zakken vol Antos Premium Quality Dog Chews, hondenkoekjes die ze gaan uitdelen aan hondenbezitters die hun hond netjes aangelijnd uitlaten. De hondenkoekjes worden gesponsord door dierenspeciaalzaak Pets Place in Nijverdal. “Het is zeker al voor het derde jaar dat we dit doen”, zegt Han van Pets Place. “Boswachter Ine Nijveld opperde het idee en wij vinden het leuk om hieraan mee te werken. We hebben gekozen voor deze hondenkoekjes (met lam en rijst) omdat bijna iedere hond die lekker vindt.” Honden aangelijnd uitlaten moet overal behalve in het hondenlosloopgebied in Hellendoorn en in Nijverdal, in het Kattenbos. Overigens is niet zó dat de hond daar in het bos rond mag rennen. Het dier moet op de paden blijven en onder appél van de baas/bazin. “Want ook daar wonen reeën. En aan de rand van het bos zitten juist vaak de zwakkere dieren.”

Extra alert

De boswachter geeft het hondenkoekje aan de baas van het dier. “Die wordt beloond omdat hij zich netjes aan de regels houdt”, zegt Van Burken. De eigenaar kan vervolgens zijn hond blij maken. “Het is afhankelijk van de situatie”, legt Vlaskamp uit, ”maar gaan wel extra serieus opletten de komende tijd. We zijn echt extra alert. Wie ongehoorzaam is, kan een boete krijgen van 100 euro vermeerderd met 9,00 euro administratiekosten. Totaal dus 109,00 euro!”

Jonge reekalfjes liggen vaak vlak bij het pad en als een hond daar maar snuffelt, kan het al mis gaan. Wees dus voorzichtig en laat ze vooral liggen, als je ze ziet! Verder zijn er nog de broedende nachtzwaluw, maar ook eekhoorns, hazen en konijntjes, de houtsnip en watervogels zoals de kraanvogels en de grutto. Allemaal hebben ze rust nodig.

Wie het goed doet...