Afbeelding

Weggebruikers houdt rekening met padden, kikkers en vrijwilligers aan de Ligtenbergerweg!

Natuur en milieu

NIJVERDAL – Het is koud en de landerijen zijn wit; er is nu dan ook geen pad te zien aan de Ligtenbergeweg. Die zitten lekker weggedoken in winterslaap in hun holletjes, onder meer in het bosgebied. “Maar dat is in februari, toen het warmer was, al anders geweest”, laat André Marissen van de reptielen- en amfibieënwerkgroep van het IVN Hellendoorn-Nijverdal weten. Samen met beleidsmedewerker Groen en Ecologie van de gemeente Hellendoorn Anneriek Simons en boswachter Rick Ruis van Staatsbosbeheer houdt hij zich bezig met de ‘paddentrek’.

Langs de Ligtenbergerweg staan sinds kort over een lengte van één kilometer lage groene schermen. De schermen houden padden, maar ook kikkers (bruine en groene) en kleine watersalamanders tegen die over de weg naar het drassige nieuw ingerichte gebied willen om te paren en daar kikkerdril en eiersnoeren af te zetten. Het is het schitterende plas-drasgebied dat door vele soorten vogels bezocht wordt en waar ook kraanvogels te zien zijn. Om te voorkomen dat de amfibieën dood gereden worden, want het is best druk op de Ligtenbergerweg, zijn nu door medewerkers van SBB geholpen door vrijwilligers van het IVN schermen geplaatst. Op moeilijke plekken in het bos hebben gemeentewerkers met een klein kraantje geholpen. Om de circa 20 meter is een emmer ingegraven waarin de dieren die langs het scherm lopen terecht komen. Die emmers worden door IVN-ers ‘s met lichtgevende hesjes aan ‘s ochtends vroeg aan de andere kant van de weg geleegd. Boswachter Ruis legt uit dat dit de meest effectieve manier is: “Een permanente oplossing is nu nog niet aan de orde, maar zou in de toekomst wellicht mogelijk kunnen zijn. Buizen onder de weg door zijn lastig in verband met leidingen en kabels. En het moeten er dan ook veel zijn, want de dieren lopen gemiddeld niet meer dan zo’n 35 meter langs het scherm. Daarna geven ze het op en gaan terug. Dan zou er dus geen nageslacht komen.”

Marissen is heel blij met de schermen die er dit jaar voor het eerst staan. “In de eerste trek in februari dit jaar, toen de schermen er nog niet stonden zijn er al 1700 dieren overgezet. Zonder schermen verleden jaar hebben we meer dan 2500 dieren overgezet.”Hij noemt het overzetten in vakjargon “padden rapen”. “Als deze week het weer zachter wordt, verwachten we heel veel amfibieën. Je kunt ze gewoon met je handen vast pakken, geen enkel probleem. Alleen moet je daarna niet in je ogen wrijven. Ze scheiden een gif af. Eerst thuis handen wassen. ”

Waarschuwingsborden

“De Ligtenbergerweg is een openbare, gemeentelijke weg. Daarom is de afdeling Groen van de gemeente ook betrokken bij dit project”, zegt Simons.”We hebben een zorgplicht voor de flora en fauna en werken hier goed samen met SBB en IVN. Wij zetten de waarschuwingsborden. De gemeente regelt de communicatie, draagt bij aan de kosten en verleent medewerking bij het netten plaatsen.” En alle drie de enthousiaste deskundigen rekenen er op dat, nu het nieuwe natuurgebied zich positief ontwikkelt, het aantal amfibieën de komende jaren zeker zal toenemen. “Misschien moeten we de schermen nog eerder zetten.”Ze verwachten dan ook heikikkers en wie weet, zelfs wel boomkikkers. Maar mochten die laatste komen, dan zullen de schermen hoger moeten worden. De ‘paddentrek’ duurt zeker nog nog enkele weken tot begin april. De vrijwilligers die de emmers legen monitoren precies op welke datum, bij welke weersomstandigheden er welke amfibieeën in hun emmers terecht komen. Er zijn zo’n zes man ongeveer twee uur mee bezig. “Soms helpen er buurjongens mee die aan de Ligtenbergerweg wonen”, zegt Marissen. “Voor nu hebben we vrijwilligers genoeg, maar mensen die geïnteresseerd zijn en de natuur een handje willen helpen, kunnen zich zeker melden bij André Marissen van de reptielen- en amfibieënwerkgroep van het IVN via andremarissen@hotmail.com.