Afbeelding

Zoeken naar piepkleine muizenbotjes in uilenballen

Natuur en milieu

NIJVERDAL – Bij Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer was van alles te doen voor de jeugd in de voorjaarsvakantie. Natuurlijk kon je wandelen of naar het speelbos gaan, waar het best heel druk was. Maar je kon ook spannende dingen doen zoals uilenballen uitpluizen. Vies? Nee hoor dat viel best mee.

Uilen en andere roofvogels eten kleine dieren zoals muizen en kleine vogeltjes op. Dat is de natuur. Maar onverteerbare delen van hun prooi zoals botjes en haren spugen ze uit in zogenaamde uilenballen. Bij hun nestkasten kun je die zomaar vinden. Ongeveer vijftien kinderen zaten dinsdagmiddag ingespannen te zoeken naar wat er in de uilenbal voor hen te vinden was. Daarvoor hadden ze een kwastje, pincet en prikker gekregen. En op een zoekkaart kon je zien welk botje je na wat gepriegel te voorschijn had getoverd. Er kwamen veel ribben, kaken en schedeltjes van spitsmuizen en waterspitsmuizen te voorschijn. De laatste waren herkenbaar aan de rode puntjes op kiezen. De uilen hadden goed gegeten...

Over het algemeen waren de meisjes iets geduldiger met frutselen en iets langer bezig. Dat is meestal zo, zei de vrijwilligster die de leiding had. Ook de vaders en moeders en opa’s en oma’s vonden het erg interessant en hielpen mee. Na afloop kregen de kinderen de botjes in zakje mee naar huis.

Afbeelding