Afbeelding

Sterrenwacht komt met boeiende cursus sterrenkunde voor tieners

Natuur en milieu

NIJVERDAL – De Sterrenwacht Hellendoorn begint in februari weer met een cursus sterrenkunde voor jongeren van 10 tot 15 jaar. De cursus in de sterrenwacht in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Grotestraat is op vijf zaterdagmiddagen van 15.00 tot 17.00 uur en begint op 11 februari.

Het wordt een gevarieerde, boeiende en leerzame cursus waarin theorie wordt afgewisseld met praktische voorbeelden en opdrachten. De cursus gaat natuurlijk over ons eigen zonnestelsel, en wat daarin beweegt en kometen, meteoren, maar ook over, sterrenstelsels, telescopen. Zelfs de ruimtevaart wordt behandeld, denk alleen maar eens aan de spectaculaire beelden van de James Web Ruimtetelescoop die in 2021 werd gelanceerd. De voorbereidingen van de missie naar Mars.

Ook goed om even te zeggen, dat voorkennis echt niet nodig is, belangstelling voor wat zich aan de sterrenhemel afspeelt is voldoende. In elke les is er tijd voor de praktijk met demonstratieproeven, sterrenbeelden herkennen in het planetarium, en doe- activiteiten zoals het maken van een sterrenkaart.

Op vijf zaterdagmiddagen van 15.00 tot 17.00 uur op: 11, 18 en 25 februari en 4 en 11 maart staat deze interessante cursus voor wie meer wil weten over het heelal en de laatste stand van de ruimtevaart op het programma.

Bij helder weer wordt er een heuse waarneemavond met telescopen in de koepel gehouden. Het is heel gaaf om door de kijkers bijvoorbeeld naar de maan of een sterrenstelsel te kijken. Een fraai geïllustreerde syllabus hoort tot het lesmateriaal, en bij voldoende aanwezigheid van de lessen, krijgt elke deelnemer een mooi certificaat na afloop van de cursus.

Het lesgeld, inclusief alle lesmateriaal, de waarneemavond en een drankje in de pauze, is bewust laag gehouden en bedraagt 45,00 euro. Voor meer inlichtingen, zie de website van de sterrenwacht: sterrenwachthellendoorn.nl. Ouders kunnen hun kind opgeven voor deze cursus, door het aanmeldingsformulier in te vullen en te verzenden. Reserveren voor 6 februari.