Afbeelding
Foto: NASA Jupiter met JWST

Kennismaken met wonderen van het heelal bij de Sterrenwacht

Natuur en milieu

NIJVERDAL – Na enkele jaren zonder activiteiten door corona gaat de Sterrenwacht Hellendoorn in het Buitencentrum, Grotestraat 281, nu weer een cursus organiseren. Dit keer een cursus Sterrenkunde voor iedereen (vanaf 16 jaar). Met iedereen wordt bedoeld, iedereen die belangstelling heeft in de mooie sterrenhemel en daarover - op een toegankelijke manier - wel meer van zou willen weten.

De cursus is bewust laagdrempelig gemaakt, voorkennis is niet nodig, gezonde nieuwsgierigheid is genoeg. De cursus wordt gegeven door twee docenten van de sterrenwacht. Beiden zijn theoretisch goed onderbouwd en hebben jarenlange ervaring in het praktisch waarnemen. Mede daarom bestaat een flink deel van de cursus uit bruikbare praktische kennis om na afloop zelf goed te kunnen waarnemen. Begonnen wordt bijvoorbeeld met het leren kennen van de verschillende sterrenbeelden aan de avondhemel, dat gebeurt buiten vanaf de SkyWalk, direct onder de koepel. Bovendien zijn twee telescopen in de grote koepel beschikbaar, ééntje speciaal voor de planeten en de ander voor objecten buiten het zonnestelsel, in de zogenaamde Deepsky.

Uiteraard heeft de cursus ook een serieuze theoretische component, waarin - onder meer - worden behandeld: ons zonnestelsel, de planeten, kometen en ruimtepuin,- de Melkweg en verder weg gelegen sterrenstelsels, de structuur van het heelal. Maar ook hoe diverse soorten telescopen werken en nog veel meer.

Planetarium

Mocht er op een avond vanwege het weer niet kunnen worden waargenomen, dan is het prachtige planetarium van de sterrenwacht bij uitstek de plek om dat te compenseren. Na afloop van de cursus heeft de sterrenhemel veel meer betekenis voor u gekregen en ziet u en beleeft daarom ook heel veel meer.

Praktische info

Vijf lesavonden op de dinsdag aanvang 19.30 uur. Data 25 oktober, vervolgens op 1– 8 – 15 en 22 november. Cursuskosten 95,00 euro inclusief syllabus en een kopje koffie/thee. Aanmeldingen via: www.sterrenwachthellendoorn.nl onder reserveringen.