Afbeelding

Op Safari

Columns

Je leest regelmatig over de kloof tussen stad en platteland. Maar bestaat die kloof wel echt? Of is het een denkbeeldig ravijn, een Calimero-reflex waarmee vooral ‘provincialen’ behept zijn? Zou kunnen. Anderzijds: kamer- en kabinetsleden zijn in aantal, disproportioneel vaak afkomstig uit de Randstad. Dat zou mogelijk verklaren, waarom wij hier op de N35 al decennia lang in file rijden, en Groningers zo lang moeten wachten op schadeafhandeling. 

Het probleem stad en platteland is niet nieuw. Humanist Thomas More schreef in 1516 (!) zijn Utopia, een boek over een gemeenschap waar de kloof tussen stad land niet kon bestaan. Om die kloof te voorkomen schreef hij: ‘buiten de stad hebben zij hoeven liggen [ ]deze worden bij toerbeurt door mensen uit de stad betrokken’. En: ‘van ieder boerenbedrijf keren jaarlijks twintig arbeiders terug naar de stad, - die hebben hun tweejarige landdienst er opzitten, zij worden vervangen door een gelijk aantal nieuwelingen uit de stad die dan het boerenbedrijf opnieuw weer gaan leren’. More schetst het Utopia platteland als permanent leerbedrijf, een concept dat wat mij betreft, in eigentijdse vorm, voor herhaling vatbaar is. 

In deze context, een ervaring: tweede paasdag het Trekkerslep spektakel in Marle. Man, wat een geweldig plattelandsgebeuren was dat. Op het weiland trekkers die een sleepwagen zover mogelijk over een baan moesten zien te, eh…...precies: slep’n. Ook buiten, een ‘veldrestaurant’ met voedzaam voedsel zoals: broodje worst, -hamburger –patat mayo enz. Binnen in de grote tent een afhaalbar, -hangtafels en een podium. Op dat podium speelden de Poelepetaten; een echte plattelandspowerband qua repertoire, dus originele Normaalnummers als ‘Oh Alie oh Alie’ en ‘Hiekikkowokan’ oftewel: ‘te kear goan’! Samengevat: een afgeladen tent, - gesjouw met bier, -opzwepende muziek, -dansend jongvolk, en toch geen wanklank gehoord. Chapeau voor de organisatie en bezoekers, want die ‘allebarstens’ gemoedelijke sfeer maakte Trekkerslep tot een feest zoals een waar feest hoort te zijn.

Door deze ervaring in Marle en in navolging van Thomas Moor, kwam ik op een idee: ons Toeristisch Bureau Hellendoorn, gaat ‘Platteland Safaritochten’ organiseren voor Randstedelingen. Safaritochten per touringcar, waarin opgenomen die landdiensten van Utopia, dus: bie ankomst, stall’n schoonmaak’n, -‘t vee voer’n, – doarnoa an de schuppe, -inkoel’n, enzovoarts. Maar ook, - bij goed gedrag – s ’middags een bonus: bezoek aan Trekkerslep Marle, -Hexel on Wheels – Stoppelhaene of het ‘Dondersmooie feest’ van Luttenberg. Die safaritochten beste lezer, zijn natuurlijk gewoon culturele indoctrinatie tochten. Het beoogde effect in die Randstedelijke-hersenpannen, moet gelijk worden aan dat van een staaroperatie bij slechtziendheid: na afloop veel breder en scherper zien! Eh, wat zegt u….stikstofuitstoot Trekkerslep? Miljoen maal minder dan een taxiënde Boeing 747 op de Kaagbaan.