Afbeelding

SAMENWONERS OPGELET

Columns

Het mooiste van ons werk is dat wij elke dag mensen mogen spreken. Wat erg leuk is om te doen, is het adviseren van starters op de woningmarkt. Vaak zijn dit jonge mensen die nog niet heel lang samenwonen of zullen gaan samenwonen zodra de woning gereed is.

Nadat de eigendomsakte en de hypotheekakte is ondertekend, vraag ik of ze hebben nagedacht over wat er gebeurt als één van hen komt te overlijden. En wat er gebeurt als ze elkaar over tien jaar niet meer lief zouden vinden. Ligt dan alles goed vast? En hoe kijkt de belastingdienst er naar? In de meeste gevallen is er nog niets geregeld. Soms is er nog niet eens over nagedacht. Dat geeft niets, want het kan alsnog geregeld worden. 

Iemand zei laatst dat hij dacht automatisch van zijn vriendin te zullen erven, omdat de woning toch gezamenlijke eigendom is? Niets is minder waar! 

Wanneer een startende samenwoner komt te overlijden, en er is geen testament of samenlevingscontract, dan erft de partner helemaal niets. Alleen de eigen familie van de overledene erft: vaak zijn dat ouders/broer/zus van de overledene. Wil je dat de partner degene is die erft, dan is een samenlevingscontract en/of testament nodig. Het voordeel van die akten is ook nog eens dat je de belastingdienst meestal buiten de deur kunt houden met de erfbelasting. Je voorkomt dus niet alleen veel ergernis, maar bespaart ook een enorm hoge belastingheffing van tenminste 30%.

Bij het kopen van de eigen woning komt het vaak voor dat de ene partner meer spaargeld in de woning stopt dan de ander. Hoe bewijs je dat en hoe ga je daar mee om als over tien jaar de liefde over is? Leg dit vast in een samenlevingscontract. Het elkaar aanwijzen voor het partnerpensioen is nog zo’n ding. Meestal een ver van je bed show, maar qua financiële gevolgen enorm belangrijk. Ook dit regel je in het contract.

Ook de omgangsregeling voor de hond, of vastleggen wie de auto of motor houdt wanneer de relatie over is, alles kan worden vastgelegd.

Ben jij samenwoner en wil je weten wat jullie het beste kunnen regelen?

Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak via 0546 – 80 80 80. 

Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman - Almelosestraat 42a te Wierden.