Afbeelding

Keuzevrijheid

Columns

Mijn lieve ouders hebben mij, met de beste bedoelingen, voorzien van een naturapolis van een bekende uitvaartverzekeraar en vanaf mijn 18e heb ik daar zelf de premie voor betaald. Zonder er verder echt bij stil te staan. Het is een klein bedrag per maand en dan ben je verzekerd, toch?

Tijd om daar eens in te duiken. Ik heb een naturapolis. Ik ben verzekerd voor de algehele verzorging van de begrafenis, een kist met zijden bekleding, de laatste verzorging, een rouwwagen voor de uitvaart, vervoer binnen Europa als ik in het buitenland kom te overlijden (dubbel verzekerd, want ook gedekt via mijn doorlopende reisverzekering), opbaring in een uitvaartcentrum, dragers, volgauto’s, kaarten, dankbetuigingen en nog wat zaken.
Het meeste is voorzien. Niets meer aan doen, zou je zeggen.

Niet inbegrepen: de begrafenis- of crematiekosten. Dat is toch een flinke kostenpost. Maar ik heb wel een vrij te besteden bedrag, waar ik een deel van die kosten van kan betalen. Als er geen speciale wensen zijn, kan mijn familie een sobere uitvaart bekostigen met deze naturapolis en zelf een beetje bijleggen.

En toch, er schuilen wat addertjes onder het gras.

Het is namelijk wel de bedoeling dat je de verzekeraar belt bij overlijden. Dat staat ook keurig op de polis en op hun website. De premies zijn daar op gebaseerd. Uiteindelijk moeten ze er wel op verdienen. Niks mis mee. Als je echter de uitvaart door een ander laat organiseren, dan krijg je een afkoopwaarde, een fors lager bedrag dan de werkelijke waarde van de verzekerde natura. Dat bedrag is per polis verschillend.

En wat gebeurt er met de natura producten/diensten waar ik geen gebruik van wil maken? Natuurlijk wil ik geen kist met satijnen bekleding, het idee alleen al, maar moeten mijn nabestaanden voor een andere kist dan een toeslag betalen?

Tijd om te bellen met de verzekeringsmaatschappij. Een allervriendelijkste meneer informeert mij de waarde van mijn verzekering als ik de uitvaart ‘extern’ laat regelen. Dat bedrag valt mij niet tegen. Ook staat er een vrij te besteden bedrag tegenover die producten/diensten waar je geen gebruik van maakt, wel pas na afloop van de uitvaart en door de verzekeraar te bepalen.

Ik heb dus keuzevrijheid.

Reken je niet rijk, er zijn financiële consequenties, maar waar je ook verzekerd bent en op welke manier, je hebt echt de vrijheid om zelf een uitvaartbegeleider te kiezen.