Prescilla Huizenga heeft tassen gemaakt voor mensen die in nood zijn en ze zelf uitgedeeld.
Prescilla Huizenga heeft tassen gemaakt voor mensen die in nood zijn en ze zelf uitgedeeld.

Plaatje aanvragen voor United we Stand

Algemeen

NIJVERDAL – Bijna een jaar geleden, donderdag 20 februari, begon de oorlog in de Oekraïne. Sinds het uitbreken van de oorlog zamelen Vincent Ravenhorst, Prescilla Huizenga, Gerard van de Riet en bestuurslid Alwin van Munster hulpgoederen in. Zaterdag 18 februari kan er in In de Gauwe Geit tegen een vergoeding plaatjes aangevraagd worden. Het geld gaat naar de stichting United we stand.

“We hebben inmiddels zo’n 35 ton aan spullen naar Krakau en de Oekraïne gebracht”, geeft Prescilla aan. Vincent is al negen keer naar het oosten gereden, de Nijverdalse heeft vijf stempels in haar paspoort staan. Vorig weekend zijn ze voor het laatst geweest, naar Charkov. “Toen we tasjes met boodschappen uitdeelden hoorde je om de haverklap de luchtdruk van iets dat neervalt. In eerste instantie had ik niet door wat het was.”

Missie gaat door

De eerste keer dat ze de grens van Polen met Oekraïne overstak lijkt al zo lang geleden. “De eerste keer dat ik het luchtalarm hoorde, in juli in Lviv, raakte ik in paniek. Dit keer wisten we wel honderd procent zeker dat er iets zou gebeuren. We hebben het luchtalarm ook wel weer gehoord, we hebben geen raketten door de lucht zien vliegen. We zaten in de auto of waren boodschappen aan het doen. En dan ga je niet naar de schuilkelder. Je doet je ding, dat doen de mensen daar ook. De burgers gaan ook gewoon door en wij zijn bezig met onze missie: de mensen daar voorzien van de nodige medische producten en voeding.”

Daar is op dit moment de grootste behoefte aan, geeft Prescilla aan. “Natuurlijk nemen we nog steeds kleding en rugzakken mee die we inzamelen. De prioriteit ligt bij conserven, medische producten, shampoo en toiletpapier. En bijlen en zagen voor het houthakken, zodat de kachels kunnen branden.”

Zoveel mogelijk medicijnen zamelt de stichting United we Stand in Nederland in. Boodschappen proberen ze zoveel mogelijk in Polen of lokaal in te kopen. Het is er goedkoper en zo krijgen de mensen daar ook inkomen.

Het volgende bezoek aan Krakau staat gepland voor het weekend van 12 februari. OP de Facebookpagina van stichting United we stand wordt regelmatig een lijst met gewenste spullen geplaatst. Ook is daar te zien wat er met de goederen en het ingezamelde geld gebeurt.

Plaatjes aanvragen

Om het transport en de boodschappen voor de mensen daar te kunnen bekostigen, is geld nodig. “We kunnen vaak en auto of bus gratis gebruiken, waar we heel erg dankbaar voor zijn. Echter zijn we per rit al snel 500 euro kwijt aan brandstof.” In samenwerking met In de Gauwe Geit is het idee ontstaan voor de muzikale avond. Gasten kunnen vanaf 50 eurocent een plaatje aanvragen. “De eerste 5 euro is binnen”, meld Prescilla trots. “Iemand heeft voor dat bedrag het nummer ‘ van The Scene aangevraagd. Hoe toepasselijk is dat nummer?”

Samen met Vincent staat ze 18 februari ook achter de bar. Om uitleg te geven over hun stichting. En om zoveel mogelijk te verkopen, want een deel van de opbrengst van die avond gaat naar stichting United we Stand. Wie een financiële donatie wil doen zonder het aanvragen van een nummer, kan dit doen via rekeningnummer: IBAN NL08 RABO 0198 3981 82.

Paasactie

Inmiddels is ook een Paasactie opgezet, om inkomsten te genereren. Chocolaterie Maritsz uit Zeeland werkt met de Nijverdallers samen. Tot 12 maart kun je een zakje of kubus luxe paaseitjes of een funky croco ei kopen via: stichtingunitedwestand.chocolateriemauritsz.nl. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting. Vincent, Prescilla en Gerard komen dan de chocolade aan huis brengen in Nijverdal, Hellendoorn, Enter, Almelo, Raalte en Zwolle. Voor andere plaatsen geldt een toeslag voor bezorging.

Vincent Ravenhorst deelt namens de stichting United we stand hulpgoederen uit aan mensen in Oekraïne.